В. Првуловић: Уефа против Савета безбедности УН

Због чега УЕФА транспарент са натписом „Косово је Србија” препознаје као расистичку поруку и непрестано кажњава ФСС

Да ли је ово могуће? Европска фудбалска унија (Уефа) потпуно игнорише Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација, крши забрану политизације спорта и кажњава Србију због навијачког транспарента „Косово је Србија” на недавној утакмици у Београду против Украјине. Од меча против Црне Горе у Лиги нација у Београду 17. новембра 2018, Уефа нас је на готово свакој утакмици квалификација за Европско првенство кажњавала због „расизма” (!?), односно овог узвика или транспарента. Србија је, по Уефи, крива што се држи одредби резолуције СБ и Повеље УН, Хелсиншког Завршног документа Организације за европску безбедност и сарадњу и свих међународних докумената о поштовању суверенитета и територијалног интегритета држава чланица. Тотална је небулоза када кажњавају ФС Румуније (Румунија није признала независно Косово), због тога што цео стадион у Букурешту, на утакмици са Србијом у октобру 2018, скандира „Косово је Србија” .

Не пада им на памет да кажњавају навијаче репрезентације тзв. Косова када заједно са енглеским навијачима на недавном мечу у Приштини све време узвикују грозне увреде на рачун Срба и Србије. Или дивљачко, а од Уефа некажњено понашање навијача: на утакмици Лиге Европе у Кијеву између домаћег Динама и Копенхагена 24. октобра ове године, украјински и навијачи загребачког Динама (који је пре тога у истом граду играо са Шахтјором) заједнички су, скандалозно и дуго узвикивали паролу „Убиј, убиј Србина” . Уефа их због тога није ни опоменула. Скандирање против Срба је, изгледа је дозвољено и није расистичко.

Да ли је руководству Уефа неко објаснио да Косово није признато као независна држава од УН, Унеска и других међународних организација? Да ли им је неко објаснио да ни пет чланица Европске уније, ни 95 држава чланица Уједињених нација (или две трећине светског становништва), нису признале сецесионистичко отцепљење аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије? Да ли им је објашњено да се, нелегитимном сецесијом Косова и Метохије, крше Устав Републике Србије и поменути међународни документи?

Може ли Уефа да се сврстава у навијачке групе једне покрајине коју је уврстила у чланство противно поменутој Резолуцији СБ УН, док је у току процес преговарања Београда и Приштине под окриљем ЕУ? Је ли то прокламована непристрасност у преговарачком процесу који је прекинут због несхватљивог непоштовања тешко постигнутог Бриселског споразума под посредовањем ЕУ од стране Приштине? Како је могуће толико неразумевање садашње ситуације, кад је председник Уефе Словенац Александар Чеферин, који ваљда добро разуме односе на Западном Балкану и компликовану ситуацију у вези овога проблема? Сада морамо да сумњамо и у његову непристрасност, пошто не интервенише да се заустави ово малтретирање Фудбалског савеза Србије и наше репрезентације. Уефа нас већ дуже, истим неоправданим поводом, засипа казнама, чиме празни ионако сиромашну касу ФСС, одузима право нашим навијачима да подрже своју репрезентацију и скандалозно дозвољава деци до 14 година да, као навијачи, дођу на стадион.

Чини се да је дошло време да код Уефе интервенише наша држава на највишем нивоу, подробно им објасни ситуацију и процесе који су у току, потребу подршке преговорима Београда и Приштине, а да Уефа одустане од подстрекавања неприхватљивог сецесионизма који Приштина форсира. Зашто Уефа не интервенише када шпански навијачи узвикују да је Каталонија – Шпанија. Зашто је Уефа блага према навијачима у Италији који, расистичким мајмунским крицима, вређају црне фудбалере противничких тимова, клубова и репрезентације? Да ли је Уефа казнила енглеске навијаче који су у Приштини, пре и током утакмице са Косовом, где су победили са 4:0, узвикивали увредљиве расистичке пароле против Србије уз нацистичке поздраве? На то се подигла и јавност у Енглеској, али је Уефа остала нема. Наравно да је Србија против расизма и да у српским тимовима има доста поштованих играча других раса и нација.

Није ваљда да Уефа кажњава ФСС због расистичких парола(!?) „Косово је Србија”? Уефа не заслужује да ми немо и беспоговорно поштујемо њене скандалозне и ништавне одлуке. Неко треба да им објасни да, без пуноправног чланства у УН, самовољно проглашена независност дела територије не може да се третира као држава. Таква „држава” не би требало ни да је чланица Уефе, а не да је Уефа оваквим одлукама, подржава у сецесионизму. Уефи је, иначе, забрањено да води политику.

Уефа то зна, али и даље безобзирно кажњава Србију, само зато што покушава да међународној јавности покаже да сецесионизам није дозвољен по међународном праву, али ни пракси ЕУ.

 

Аутор Владимир Првуловић

 

Насловна фотографија: REUTERS/Denis Balibouse

 

Извор Политика, 10. децембар 2019.