Карађорђевићи вратили слике Народном музеју

Од данас су слике, које су све више деценија налазиле на позајмици у Дворском комплексу, поново у власништву Народног музеја

У оквиру дворског комплекса данас је одржана примопредаја пет слика које су се више деценија налазиле на позајмици двору Карађорђевић, али су у власништву Народног музеја, те су данас тамо и враћене.

У питању су „Трговац дивљачи” фламанског сликара Адријана ван Утрехта, „Мртва природа” холандског сликара Јоханеса Еверта Акеринга, „Амор и Жена” и „После купања” британског сликара сер Чарлса Симса, као и слика сер Џорџа Клаузена „Сребрно летње јутро”.

Овом догађају присуствовала је Комисија коју чине представници Управе за заједничке послове републичких органа, Народног музеја, као и представници Фонда Краљевски двор и представници Министарства културе и информисања.

„Чланови комисије бирани су тако пошто је Народни музеј власник, Управа посредник у позајмици и неко ко се о тим предметима старао свих ових деценија, између осталог тако што су редовно вршили пописе свих уметничких дела која се налазе у оквиру Дворског комплекса, док је Министарство културе и информисања координатор”, казала је Соња Зимонић у име Министарства културе и информисања, пренео је Танјуг.

Други део рада комисије тиче се слике Стевана Тодоровића која је још 2002. године из Дворског комплекса од стране Народног музеја узета на позајмицу ради излагања на изложби, а такође је у власништву Народног музеја и на трајној позајмици у Дворском комплексу. Слика након завршетка изложбе није враћена у Дворски комплекс, а тренутно је на конзервацији и рестаурацији.

„Након завршетка тог процеса, комисија ће пажљиво размотрити све околности и донети одлуку где ће слика бити смештена”, објаснила је Зимонићева.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Политика, 12. децембар 2019.