Русија одговорила Немачкој: Двојица дипломата проглашено персонама нон грата

Двојица сарадника Амбасаде Немачке проглашена су персонама нон грата и мораће да напусте Руску Федерацију у наредних седам дана

Русија је на основу реципроцитета донела одлуку о протеривању двојице сарадника Амбасаде Немачке, саопштено је из руског Министарства иностраних послова. Двојица сарадника Амбасаде Немачке проглашена су персонама нон грата и мораће да напусте Руску Федерацију у наредних седам дана.

Поред тога, амбасадор Немачке у Русији Геза Андреас фон Хаир позван је у Министарство иностраних послова Русије како би му изразили протест због неосноване одлуке Немачке да 4. децембра прогласи двојицу руских дипломата персонама нон грата због убиства грузијског држављанина у Берлину.

Немачки амбасадор, након што је напустио зграду руског Министарства није желео новинарима да даје изјаве. Из Министарства наводе и да је одлука о протеривању немачких дипломата заснована на принципу реципроцитета, и у складу је са Бечком конвенцијом о дипломатским односима 1961. године.

Подсетимо, Кремљ је званично одбацио било какву умешаност руских институција у убиство држављанина Грузије, док је портпарол руског председника Дмитриј Песков констатовао да су у питању искључиво неосноване претпоставке које су ескалирале у немачким медијима.

 

Насловна фотографија: Wikipedia

 

Извор Спутњик, 12. децембар 2019.