U Nemačkoj jača konsenzus da je Merkelova kapitulirala pred Amerikom

Štefan Kotre, predstavnik Alternative za Nemačku, rekao je da je situacija oko gasovoda Severni tok 2 dokaz o kapitulaciji Nemačke pred SAD

Ranije ovog dana je opširnu izjavu o ovom pitanju dao predsjednik Istočnog odbora njemačke ekonomije Oliver Hermes.

„Amerikanci žele prodavati LNG u Evropi, a izgradnja odgovarajućih terminala je planirana i u Njemačkoj. Ako se pritisak na konkurente na tržištu pojača, entuzijazam za zajedničke projekte sa Sjedinjenim Državama može nestati “, rekao je novi predsjednik spomenutog odbora Oliver Hermes, te dodao „kako se sankcije Vašingtona protiv Sjevernog toka 2 usvajaju bez savjetovanja i protiv jasno izražene volje najvažnijih evropskih saveznika“.

Naime, problem je nastao kada je američki Kongres za odbrambeni budžet za sljedeću godinu uveo sankcije za Sjeverni tok 2 i Turski tok, pravdajući tu odluku „namjerom da se zaštiti evropska energetska bezbednost“. U novembru su Sjedinjene Države objavile da ruski gas može i treba ostati dio raznolikih izvora energije u Evropi, ali Vašington nastoji “ojačati nezavisnost, suverenitet i energetsku bezbednost evropskih zemalja i stoga poziva na veću diverzifikaciju”. To bi bio izgovor za borbu Sjedinjenih Država protiv Sjevernog toka 2, premda, po svemu sudeći, govorimo o pokušajima lobiranja za isporuku skupljeg američkog ukapljenog gasa u Evropu.

Prvi se oglasio čelnik Istočnog odbora njemačke ekonomije Oliver Hermes, koji je, kao što smo naveli, rekao da će ovakve odluke Vašingtona imati negativan uticaj na ekonomiju Nemačke i EV u cjelini, što će neminovno dovesti do „urušavanja američkog imidža među saveznicima i odustajanja od zajedničkih projekata“. Sada se Hermesu pridružila i „Njemačko-ruska industrijska komora“, koja je kritikovala uvođenje američkih ekstrateritorijalnih sankcija za projekt Sjeverni tok 2 i pozvala vladu kancelarke Merkel na odgovor.

„Sankcije protiv Sjevernog toka 2 udar su za Evropu i Njemačku kao američkog bliskog saveznika. Vrijeme je da Berlin i Brisel zauzmu jasan politički stav i odgovore ciljanim mjerama. U pitanju je nezavisnost cijele evropske energetske politike”, navodi predsjednik „Njemačko-ruska industrijska komora“ i čelnik grupe OMV Rajner Sile.

Štefan Kotre, portparol frakcije Alternativa za Njemačku u Bundestagu za energetske pitanja, rekao je da je situacija oko gasovoda Sjeverni tok 2 dokaz o kapitulaciji Njemačke pred Sjedinjenim Državama. Kotre je rekao kako su “pokušaji torpediranja tako važnog projekta za Njemačku trebali natjerati kabinet i kancelarku Angelu Merkel da istog trenutka povikne: “Ne, to neće ići!”

Kako je napomenuo Kotre, kancelarka Merkel je 2018. “jasno stavila do znanja da je gasovod privredni projekt koji se odnosi samo na Njemačku i Rusiju, a sada je Berlin kapitulirao pod pritiskom Sjedinjenih Država, koje su željele Sjeverni tok 2 povezati s destabilizacijom u Ukrajini“. Predstavnik Alternative za Njemačku je naglasio da stabilnost Ukrajine nema nikakve veze s tim i drugim privrednim projektima. Iz Alternative za Njemačku su poručili „kako zadatak vlade kancelarke Merkel nije samo braniti, već i zastupati interese Njemačke“. Podsjetimo, Angela Merkel  tvrdi kako je, bez obzira na Sjeverni tok 2, potrebno očuvati tranzit gasa kroz Ukrajinu.

Uz to, Kotre je komentirao i protjerivanje dvoje zaposlenika ruske ambasade u Berlinu, rekavši da je vlada s tim potezom zatrovala odnose s Moskvom. „Nažalost, klima u odnosima s Rusijom je trovana od strane savezne vlade dugi niz godina. Rusija se uvijek odabrala kao meta, čak i prije nego što se na stolu pojave dokazi. Uvijek se treba držati prezumpcije nevinosti, kako u istrazi ubistva u Moabitu, tako i u slučaju trovanja Skripalja u Salisberiju“, rekao je njemački zastupnik.

Dodao je da će eskalacija napetosti biti “još jedan korak ka konfrontaciji koji Njemačka ne bi trebala preduzeti”. Štefen Kotre je pozvao Njemačku da “bliže sarađuje s Rusijom, na istinskoj saradnji”, nazvavši postupke vlade kancelarke Angele Merkel “politički pristrane”. Njemačka je 4. decembra dvojicu zaposlenika  ruske ambasade u Berlinu proglasila „personama non grata“, jer Rusija navodno nije pomogla u rješavanju slučaja ubojstva bivšeg čečenskog terorista Zelimhana Hagošvilija u avgustu ove godine u Berlinu.

Moskva je poručila kako je Hagošvili organizator terorističkog napada na moskovski metro i godinama je tražila njegovo izručenje, što je Berlin odbio učiniti. Iako je nakon protjerivanja ruskih diplomata iz Berlina Rusija rekla kako neće preduzeti recipročne mjere protiv njemačkih diplomata u Moskvi, jutros je njemački ambasador u Rusiji pozvan u ministarstvo spoljnih poslova, gdje mu je rečeno da će ruske vlasti ipak odgovoriti istom mjerom i protjerati dvojicu zvaničnika njemačke ambasade iz Moskve.

 

Autor Nermin N.

 

Naslovna fotografija: MICHAEL SOHN/AP

 

Izvor logicno.com, 12. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u