У Немачкој јача консензус да је Меркелова капитулирала пред Америком

Штефан Котре, представник Алтернативе за Немачку, рекао је да је ситуација око гасовода Северни ток 2 доказ о капитулацији Немачке пред САД

Раније овог дана је опширну изјаву о овом питању дао предсједник Источног одбора њемачке економије Оливер Хермес.

„Американци желе продавати ЛНГ у Европи, а изградња одговарајућих терминала је планирана и у Њемачкој. Ако се притисак на конкуренте на тржишту појача, ентузијазам за заједничке пројекте са Сједињеним Државама може нестати “, рекао је нови предсједник споменутог одбора Оливер Хермес, те додао „како се санкције Вашингтона против Сјеверног тока 2 усвајају без савјетовања и против јасно изражене воље најважнијих европских савезника“.

Наиме, проблем је настао када је амерички Конгрес за одбрамбени буџет за сљедећу годину увео санкције за Сјеверни ток 2 и Турски ток, правдајући ту одлуку „намјером да се заштити европска енергетска безбедност“. У новембру су Сједињене Државе објавиле да руски гас може и треба остати дио разноликих извора енергије у Европи, али Вашингтон настоји “ојачати независност, суверенитет и енергетску безбедност европских земаља и стога позива на већу диверзификацију”. То би био изговор за борбу Сједињених Држава против Сјеверног тока 2, премда, по свему судећи, говоримо о покушајима лобирања за испоруку скупљег америчког укапљеног гаса у Европу.

Први се огласио челник Источног одбора њемачке економије Оливер Хермес, који је, као што смо навели, рекао да ће овакве одлуке Вашингтона имати негативан утицај на економију Немачке и ЕВ у цјелини, што ће неминовно довести до „урушавања америчког имиџа међу савезницима и одустајања од заједничких пројеката“. Сада се Хермесу придружила и „Њемачко-руска индустријска комора“, која је критиковала увођење америчких екстратериторијалних санкција за пројект Сјеверни ток 2 и позвала владу канцеларке Меркел на одговор.

„Санкције против Сјеверног тока 2 удар су за Европу и Њемачку као америчког блиског савезника. Вријеме је да Берлин и Брисел заузму јасан политички став и одговоре циљаним мјерама. У питању је независност цијеле европске енергетске политике”, наводи предсједник „Њемачко-руска индустријска комора“ и челник групе ОМВ Рајнер Силе.

Штефан Котре, портпарол фракције Алтернатива за Њемачку у Бундестагу за енергетске питања, рекао је да је ситуација око гасовода Сјеверни ток 2 доказ о капитулацији Њемачке пред Сједињеним Државама. Котре је рекао како су “покушаји торпедирања тако важног пројекта за Њемачку требали натјерати кабинет и канцеларку Ангелу Меркел да истог тренутка повикне: “Не, то неће ићи!”

Како је напоменуо Котре, канцеларка Меркел је 2018. “јасно ставила до знања да је гасовод привредни пројект који се односи само на Њемачку и Русију, а сада је Берлин капитулирао под притиском Сједињених Држава, које су жељеле Сјеверни ток 2 повезати с дестабилизацијом у Украјини“. Представник Алтернативе за Њемачку је нагласио да стабилност Украјине нема никакве везе с тим и другим привредним пројектима. Из Алтернативе за Њемачку су поручили „како задатак владе канцеларке Меркел није само бранити, већ и заступати интересе Њемачке“. Подсјетимо, Ангела Меркел  тврди како је, без обзира на Сјеверни ток 2, потребно очувати транзит гаса кроз Украјину.

Уз то, Котре је коментирао и протјеривање двоје запосленика руске амбасаде у Берлину, рекавши да је влада с тим потезом затровала односе с Москвом. „Нажалост, клима у односима с Русијом је трована од стране савезне владе дуги низ година. Русија се увијек одабрала као мета, чак и прије него што се на столу појаве докази. Увијек се треба држати презумпције невиности, како у истрази убиства у Моабиту, тако и у случају тровања Скрипаља у Салисберију“, рекао је њемачки заступник.

Додао је да ће ескалација напетости бити “још један корак ка конфронтацији који Њемачка не би требала предузети”. Штефен Котре је позвао Њемачку да “ближе сарађује с Русијом, на истинској сарадњи”, назвавши поступке владе канцеларке Ангеле Меркел “политички пристране”. Њемачка је 4. децембра двојицу запосленика  руске амбасаде у Берлину прогласила „персонама нон грата“, јер Русија наводно није помогла у рјешавању случаја убојства бившег чеченског терориста Зелимхана Хагошвилија у августу ове године у Берлину.

Москва је поручила како је Хагошвили организатор терористичког напада на московски метро и годинама је тражила његово изручење, што је Берлин одбио учинити. Иако је након протјеривања руских дипломата из Берлина Русија рекла како неће предузети реципрочне мјере против њемачких дипломата у Москви, јутрос је њемачки амбасадор у Русији позван у министарство спољних послова, гдје му је речено да ће руске власти ипак одговорити истом мјером и протјерати двојицу званичника њемачке амбасаде из Москве.

 

Аутор Нермин Н.

 

Насловна фотографија: MICHAEL SOHN/AP

 

Извор logicno.com, 12. децембар 2019.