Амерички Сенат признао геноцид над Јерменима

Резолуција је претходно три пута блокирана на захтев Беле куће, али је јуче једногласно одобрена

Сенат САД одобрио је резолуцију којом су масовна убиства Јермена која су починили Турци Османлије пре једног века препозната као геноцид. Резолуција је претходно три пута блокирана на захтев Беле куће, али је јуче једногласно одобрена.

Необавезујућа резолуција, коју су поднели демократски сенатор Роберт Менендез из Њу Џерзија и републикански сенатор Тед Круз из Тексаса, потврђује да се геноцид десио и да је Турска одговорна, пренео је синоћ АП.

„Својим пријатељима и колегама кажем: геноцид је геноцид”, рекао је Менендез и додао да би сенатори требало да имају храброст да то изговоре „јасно, гласно и без резерве”.

Менендез и Круз покушали су три пута да донесу резолуцију користећи процедурални маневар који би омогућио одобравање гласања без дуге расправе. Сваки пут би републикански сенатор приговорио, наводећи неодобравање Беле куће као разлог.

Сенатор Северне Дакоте Кевин Крамер, који се прошле недеље успротивио тој мери, рекао је да је то учинио на захтев Беле куће, јер се гласање дешавало у време самита НАТО, где су се председник Доналд Трамп и други челници окупили у Лондону. Турска је чланица НАТО.

Турска годинама лобира против америчког признања убистава османских Јермена за геноцид, преноси Танјуг. Турско вишедеценијско противљење резолуцији било је „најдуже трајање вета над америчком спољном политиком” неке стране силе у америчкој историји, рекао је Арам Хампаријан, извршни директор Јерменског националног комитета Америке.

Историчари процењују да је до 1,5 милиона Јермена убијено између 1915. и 1817. године, а многи научници то виде као први геноцид у 20. веку. Турска оспорава тај опис и тврди да је та цифра увећана и да су убијени жртве грађанског рата.

 

 Насловна фотографија: iStock

 

Извор Политика, 13. децембар 2019.