Циничан коментар Дојче велеа: Британци „најмање мрзе“ Бориса

Тужно је што су ови избори били мање избори, а више такмичење у непопуларности. Испоставило се да Џонсона народ најмање мрзи

Избори у Великој Британији били су такмичење у непопуларности. Испоставило се да Бориса Џонсона народ најмање мрзи и да се још више плаши обећања Џеремија Корбина, пише у свом коментару Роберт Маџ, новинар ДВ.

Да се не лажемо, сви смо знали како ће се завршити. Али ево мале илустрације: Конзервативци су последњи пут славили овако убедљиву победу 1987. године под Маргарет Тачер која је весело замахивала ташном ка Европској унији, извикујући пароле попут: „Хоћемо своје паре назад!“ Овог пута се свело на три речи – „Get Brexit Done“. Осим што брегзит нити је готова ствар, нити ће ићи тако брзо.

Да ли је знак времена у којем живимо то што лажи, прекршена обећања и једва увијени расизам представљају суштину политике? Теме образовања, криминала бескућништва и здравственог система који је на самрти – ништа од тога као да није битно. Борис Џонсон је присвојио скоро сваки трик из репертоара Доналда Трампа. И нико није трепнуо на то. Џонсон ће наставити да вози лаж како ће излазак Велике Британије из ЕУ бити лаган и брз, како ће трговински споразум већ некако бити склопљен током следеће године. Мали подсетник: Канада и ЕУ су преговарале о трговинском споразуму пуних десет година.

Па како су онда Лабуристи овако забрљали? Одговор је једноставан: Џереми Корбин. Да ли су Лабуристи икада имали лидера који је толико изазивао поделе и презир? Да ли је збиља мислио да може поново нешто да уради истим причама као 2017. када је спречио апсолутну већину за Терезу Меј? Корбин неће имати избора, мораће да оде и то ће бити његова последња услуга партији. Већ је рекао да више неће предводити партију на изборима – боље би било да је није водио ни на овим.

Поражавајуће је што су Лабуристи поражени широм свог језгра – такозваног црвеног зида. Конзервативци су освојили мандате у великим деловима постиндустријске северне Енглеске иако су тамо управо они мерама штедње начинили сиромашне још сиромашнијима. Корбинова странка сваљује лош резултат на то што су се избори вртели око брегзита. То је превише једноставно објашњење, посебно јер лабуристички лидер није имао јасан став о брегзиту. Лабуристи су скоро у фронцлама и падају у безначајност, отприлике као Социјалдемократе у Немачкој.

Тужно је што су ови избори били мање избори, а више такмичење у непопуларности. Испоставило се да Џонсона народ најмање мрзи. Да ли ико при чистој памети очекује да ће испунити обећања? Тешко, али бирачи су се изгледа још више плашили Корбинових обећања.

Исход избора је непоправљива штета по већ подељену земљу. Разједињено Краљевство? Шкотска национална партија је у Шкотској добила 55 од 59 мандата. Други референдум о независности Шкотске је вероватан. Ирски националисти су у Северној Ирској више ојачали него унионисти. Хоће ли први пут поменути отцепљење Северне Ирске? Исход избора дефинише и будућу улогу Велике Британије у свету. Ово је камен-међаш за велику промену у британској политици која ће одзвањати земљом у годинама које долазе.

 

Аутор Роберт Маџ

 

Насловна фотографија: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Извор Дојче веле, 13. децембар 2019.