Присталице СзС блокирале РТС, огласио се и Вучић

Присталице Двери стигле су у колони на чијем је челу био транспарент „ЕУ бирај: Вучић или демократија”

Лидери и присталице Савеза за Србију (СЗС) окупиле су се у подне испред улаза у зграду Радио-телевизије Србије, а до 20 сати ће, како су јуче најавили, блокирати сва три улаза у зграду јавног сервиса до 20 сати, упркос негативним реаговањима на ту акцију.

Окупљени су блокирали сва три улаза у РТС, из Таковске, Абердареве и технички улаз, а међу окупљенима су лидери СЗС Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић, Марко Бастаћ, Борко Стефановић, Мариника Тепић, Никола Јовановић… Присталице Двери стигле су у колони на чијем је челу био транспарент „ЕУ бирај: Вучић или демократија”.

„Овде смо јер РТС у последњих осам година не ради свој посао. Не можете ми рећи да грађане не занима шта се дешава”, рекао је председник Народне странке Вук Јеремић и позвао раднике РТС-а да професионално обављају свој посао, преноси Танјуг.

Додао је да је ово протест упозорења и додао: „Свако ко жели да изађе из зграде јавног сервиса, може то да учини, али ће бити забрањен улаз”. Он је рекао да РТС не обавештава јавност о ономе што се дешава у друштву, те да сигурно постоји заинтересованост јавности за Александра Обрадовића из Крушика, Марију Лукић из Бруса…

Упитан да ли је ово притисак на медије, на шта су указали поједини медијски посленици, Јеремић је рекао да је ово „притисак да се РТС ослободи од притиска”. Испред улаза у Таковској улици приметно је присуство полиције, али не у великом броју, а окупљен је велики број медијских екипа.

Новинарска удружења синоћ су указала да блокада није прихватљива, да је реч о притиску, како је рекао председник УНС Владимир Радомировић, те спречавање новинара да раде свој посао, како је рекао председник НУНС Жељко Бодрожић. Менаџмент и колегијум РТС су упозорили да неправилности у њиховом раду, ако их има, не смеју да се исправљају физичким насиљем, већ у оквиру легалних механизама.

ВУЧИЋ: НЕ СЕКИРАЈТЕ СЕ ЗБОГ БЛОКАДЕ, НИКО НЕЋЕ БИТИ УГРОЖЕН
Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом блокаде РТС од стране Савеза за Србију, да не верује да једна мала група људи може да помисли да насиљем може да изазове нешто озбиљније.

„Немојте да се секирате за блокаду РТС. Гарантујем да нико неће бити угрожен, да ћемо у складу са законом да поступамо, нити има било каквих опасности. Сачуваћемо све што је потребно да се сачува”, рекао је Вучић новинарима на заједничкој прес конференцији са француском министарком одбране, пренео је Танјуг.

Вучић је додао да ће се гледати да се не примењује никаква сила, чак ни у складу са законом.

„Верујем да ће све да прође демократски. Србија је демократска земља. Не верујем да једна мала група људи може да помисли да нешто озбиљније може да изазове насиљем”, рекао је Вучић.

„Не секирајте се, идите на посао слободно”, рекао је Вучић новинарки РТС.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Политика, 13. децембар 2019.