Већина грађана Црне Горе верује Српској православној цркви

Истраживање ЦЕДЕМ-а је показало да чак 46,4 одсто анкетираних грађана највеће поверење има у Српску православну цркву

У Црној Гори се највише верује Српској православној цркви, владајућем ДПС-у је порастао рејтинг, а најбоље оцењени политичари, са оценама једва нешто изнад двојке, су председник и премијер, Мило Ђукановић и Душко Марковић, показало је најновије истраживање ЦЕДЕМ-а.

У тренутку заоштрене атмосфере у Црној Гори због владиног Предлога закона о вероисповести, којем се Митрополија црногорско приморска противи, због намере државе да јој одузме имовину, истраживање ЦЕДЕМ-а је показало да чак 46,4 одсто анкетираних грађана највеће поверење има у Српску православну цркву, док канонски непризнатој ЦПЦ верује тек 17,6 одсто испитаних.

Више од СПЦ грађани Црне Горе верују само систему образовања, више од 50 одсто, поверење у председника има 37, у владу 36,2, а војску 40,6 одсто испитаних. Најмање поверења грађани су исказали према ЦПЦ, а потом и према политичким партијама 25,6. Према истом истраживању, које је ЦЕДЕМ доставио Танјугу, највишу просечну оцену 2.52 има Мило Ђукановић, а следи га премијер Душко Марковић са оценом 2. 22.

Рејтинг владајуће Демократске партије социјалиста је порастао и износи 37 одсто, следе Демократе са 15 и опозициони и Демократски фронт а 13,2 одсто подршке. У претходном истраживању ДПС је има подршку од 34 одсто испитаних, што је још увек мање у односу на 41,5 одсто колико је та водећа странка имала у децембру прошле године.

Већина испитаних 46,2 одсто грађана сматра да Црна Гора иде погрешним путем. Најбоље оцењено министарство је ресор спорта. Истраживање је, иначе, спроведено на репрезентативном примерку који је обухватио 1.009 грађана, а спроведено је од 1. до 9. децембра.

 

Насловна фотографија: Википедија

 

Извор Политика, 13. децембар 2019.