Вучић: Имамо поверења у Макрона

„Нема успешних реформи без тешких потеза, пренесите Маркону да издржи и остане чврсто у својим идејама”

Председник Александар Вучић поручио је данас да Србија има поверења у председника Француске Емануела Макрона и изразио захвалност Француској због подршке нашој земљи на европском путу.

Вучић је на конференцији за новинаре с министарком одбране Француске Флоранс Парли рекао да Србија не учествује у готово оркестрираној кампањи против Макрона због неких одлука у ЕУ, односно одлуке да се не отворе преговори о чланству у ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом.

„Имамо велико поверење у Макрона, сматрамо га искреним пријатељем. Верујем да ће водити рачуна пре свега о француским интересима, али и српским. Људи у Србији имају поверења у Француску”, рекао је Вучић. Председник је рекао да је први пут, после 35 година, један министар одбране Француске у Београду.

„Веома сам задовољан због тога и велико вам хвала. Пренесите председнику Емануелу Макрону најсрдачније поздраве народа из Србије и моје лично, хвала за посету током лета и поруке које је пренео грађанима Србије”, рекао је Вучић.

Наводећи да две земље имају добру сарадњу, Вучић је истакао да ће Србија да чува војну неутралност, али ће да развија све боље односе са Француском. Он је нагласио добру сарадњу у међународним мисијама и истакао да је Србија спремна да учествује и билатерално са Француском у различитим мисијама.

„За нас су Французи пријатељи, били смо пријатељи и 1914. и 1918. године, у Другом светском рату и у будућност морамо да гледамо заједничким или готово једнаким погледом”, рекао је Вучић. Он је истакао да је економска сарадња две земље добра и да трговинска размена расте, те да Француска у Србији запошљава више од 11.000 људи.

Вучић је рекао да постоји све већи број активности које имај војске Србије и Француске, као и да ће Французи учествовати у значајној вежби на територији Србије која ће бити одржана у јуну.

„Ми смо због тога изузетно срећни, то ће проширити знање и видике наших људи и видећемо шта можемо да научимо од француске војске”, навео је Вучић. Каже да војно техничка сарадња расте са Француском и подсетио да је Србија купила ракете Мистрал и да већ данас или у понедељак Србија исплаћује за њих прву рату. Такође, нагласио је да држава никада не касни са исплатама и да се увек стриктно држи уговора.

„Хвала Французима што са нама желе да раде по том питању, има још много области у сфери војне индустрије и куповине наоружања где смо ми заинтересовани за француске производе и о томе смо разговарали. Верујем да ћемо у наредним недељама и месецима имати још неке позитивне ствари којима би могли да вас изненадимо”, навео је Вучић.

Истиче да ће Србија да чува своју војну неутралност, али и да развија још боље односе са Француском. Замолио је министарку одбране Француске да пренесе срдачне поздраве Макрону и жеље за успешне реформе у Француској.

„Нема успешних реформи без тешких потеза, пренесите Маркону да издржи и остане чврсто у својим идејама, а онда ће му бити захвални и они који му данас нису захвални. Ко мисли да се тешке болести лече аспирином вара се и не говори истину свом народу. Тешке болести се лече тешким лековима. Да се не бих мешао у унутрашње ствари Француске само би да поручим да желим све најбоље Француској и Макрону. Увек сте добродошли у Србију, живело пријатељство Србије и Француске”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

ПАРЛИ: ВОЈНОЕКОНОМСКА САРАДЊА НА ЗАВИДНОМ НИВОУ
Министар одбране Александар Вулин састао се са министарком Војске Републике Француске Флоранс Парли, саопштило је Министарство одбране. После церемоније свечаног дочека у Старом генералштабу, одржан је састанак на којем су министри разговарали о политичко-безбедносној ситуацији у региону, сарадњи у области одбране и о војноекономској сарадњи.

Према речима министра Вулина, за одржавање пријатељских односа и у будућности неопходни су посвећеност и добра воља обе стране, а овакви и слични сусрети, посебно континуитет политичког дијалога који је у успону, најбољи су пут ка томе. Он је додао и да смо сведоци одличних односа које су успоставили председници Александар Вучић и Емануел Макрон.

Како је нагласио министар Вулин, Србија је посвећена мирном решавању свих питања са Приштином, ради бољег живота грађана на Косову и Метохији, уз заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета и пуно поштовање Резолуције Савета безбедности 1244 и Војнотехничког споразума. Он је такође нагласио да је формирање тзв. „војске Косова” за Србију апсолутно неприхватљиво и да Кфор представља једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244.

Министри Вулин и Парли сагласили су се да је сарадња у области одбране између Србије и Француске интензивна и да су тежишне области заједничка обука и учешће у мултинационалним операцијама под окриљем Европске уније, с посебним нагласком на мисију Европске уније у Малију, војнообразовна, војноекономска и научно-техничка сарадња.

Министарка Парли истакла је задовољство војном сарадњом Србије и Француске и нагласила да има простора за њено унапређење. Према њеним речима, и војноекономска сарадња је на завидном нивоу и наставиће се истим интензитетом. Такође, министарка Парли похвалила је ангажовање припадника Војске Србије у мисији Европске уније у Малију у којој учествују заједно са припадницима Војске Француске. На крају састанка, министарка Војске Француске позвала је министра Вулина да наредне године посети Сајам наоружања и војне опреме у Паризу „Eurosatory”.

ПОЧАСТ ВОЈНИЦИМА ПАЛИМ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
Министар одбране Александар Вулин и министарка војске Републике Француске Флоранс Парли, присуствовали су церемонији одавања почасти ратницима са Солунског фронта, одржаној у оквиру Новог гробља у Београду, саопштило је Министарство одбране.

Након полагања венаца на Француском војном гробљу, министар Вулин уписао се у спомен-књигу.

– Ваша жртва и немерљиво херојство никада неће бити заборављени, а давно започето пријатељство наших земаља трајаће вечно. Почивајте у миру и знајте да сте последњи сан уснули на пријатељској груди за чију сте слободу положили животе и тако уписали своја имена у историју. Нека вам је вечна слава и хвала – написао је министар Вулин.

У спомен-књизи министарка Парли написала је да су “На бојним пољима Солунског фронта исковане нераскидиве везе између Француске и Србије и дале посебан значај нашем ‘братству по оружју’. Нећемо никада заборавити оне који су се борили и пали за нашу слободу”.

Уз војне почасти и интонирање химни Србије и Француске, у извођењу Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, министри Вулин и Парли положили су венце и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату.

 

Насловна фотографија: Председништво/Димитрије Голл

 

Извор Политика, 13. децембар 2019.