Прилепин: Лаж је да је Стаљин са Хитлером поделио Пољску

Пакт Хитлер-Пилсудски био је први који је хитлеровска Немачка потписала са неком великом европском земљом. Пакт са Стаљином био је – последњи

Чак је и у Русији стасала цела генерација која је уверена да су Хитлер и Стаљин – та двојица са брковима – увалила у проблеме добру и мирну Европу и свима упропастили живот. Али, децо, није баш тако. Пакт између Хитлера и Пилсудског, пољског диктатора оног времена, који је такође носио бркове, потписан је 26. јануара 1934. Пакт Хитлер-Пилсудски имао је тачку која је Немачкој и Пољској омогућавала да заједно воде агресивни рат против „треће стране“, то јест – против СССР.

Тај пакт је Немачкој омогућио да се – не бојећи се удара са истока – спрема за рат против целог света. Да уведе општу војну обавезу, да створи и оне видове војне моћи који су јој били забрањени по резултатима Првог светског рата – ратну авијацију, моћне тенковске снаге. У најкраћем: моћни Вермахт. А и да милитаризује сопствену економију.

Рат је почео тек потом – 1939. Данас Пољаци управо од 1. септембра 1939. године почињу да рачунају историју. А све што је пре тог датума – избацују. Немачки упад у Пољску почео је тог 1. септембра 1939. Влада Пољске је напустила земљу већ 17. септембра. Рат је, значи, трајао 16 дана. СССР се тек тада појављује. А Пољаци тврде да је СССР напао на Пољску и поделио је са Немачком. Дирљиво је како им у томе секундирају руски либерали.

Али, станите мало. Шта смо то ми (СССР) тада урадили? Совјетски савез је 1939. само повратио исконске украјинске и белоруске земље које је Пољска била отела 1920. и 1921. Ми смо тада само вратили своје. Те земље су још од X-XI века биле у саставу Старе Руси. На тим територијама је живело од 67 до 90 одсто украјинског и белоруског становништва. Током последњих хиљаду година људи су на тим територијама говорили (у широком смислу) на руском језику и његовим дијалектима.

Зато су Украјинци, Белоруси и Јевреји те 1939. на својим територијама организовали партизанске одреде који су нападали пољске јединице које су потискивали Немци. Непољско становништво је тада цепало пољске заставе, уклањало са њих све што је било бело. Тако је од њих правило црвене заставе са којима је са радошћу дочекивало Црвену армију.

Децо, јесте ли ово запамтили? Ништа ми са Немцима у Пољској нисмо делили! Запамтите, децо и ово: Пакт Хитлер-Пилсудски био је први који је хитлеровска Немачка потписала са неком великом европском земљом. Пакт са Стаљином био је – последњи. А још је СССР, при крају Великог Отаџбинског рата још и ослободио Пољску од нацистичке окупације, плативши то животима преко 600.000 својих војника.

Пољска је, иначе, уместо области на истоку које су се вратиле у СССР, добила је високоразвијене немачке територије на западу, Добила је и широки излаз на Балтичко море.Стаљин је успео да наговори Черчила да Пољацима преда Шлезију Причају ли о овоме пољској деци? Не. Авај, не!

 

Аутор Захар Прилепин

 

Насловна фотографија: Ullstein Bild/Ullstein Bild via Getty Images

 

Извор Факти, 13. децембар 2019.