Б. Митриновић: Руси су опет у Белој кући

Руси су поново, после више од две године, ушли у Белу кућу. Каква дрскост америчког председника?!

Када је у уторак навече Сергеј Лавров „освануо” у Овалном кабинету поред Доналда Трампа, недостајао је само бивши руски амбасадор у Вашингтону Сергеј Кисљак да употпуни групни портрет и „страшну симболику” о којој говоре демократе после овог сусрета. Руси су поново, после више од две године, ушли у Белу кућу. Каква дрскост америчког председника?!

ТРАМПОВ ИЗАЗОВ
Те 2017. Трамп се после посете руске екипе суочио са оптужбама да је одао израелске војне тајне. Сада је на корак од изгласавања опозива у Конгресу, након што је правосудни одбор Представничког дома усвојио такав предлог. Трамп и Лавров су већ дан после сусрета ступили у полемику у вези с темом њиховог разговора. Пошто су се разишли свако на своју страну, Трамп и Лавров су дали опречне изјаве о томе да ли је тема „руског мешања” у америчке изборе била „на столу” током њиховог разговора.

Чим је Лавров напустио Овални кабинет, Трамп је објавио твит у коме је навео да је руског госта упозорио на неприхватљивост мешања руских служби на следећим америчким председничким изборима. Међутим, Лавров је, говорећи на конференцији за штампу с државним секретаром САД Мајком Помпеом, негирао да је о томе било речи. Амерички медији који нису наклоњени Трампу сматрају да је председник безочно слагао и унапред дрско бацио удицу на коју га увек хватају, јер је јасно да Лаврова нису звали у Вашингтон да би му тако нешто рекли.

Боравак шефа руске спољне политике у Белој кући још је значајнији када се узме у обзир да се у конгресном одбору за спољне односе разматра предлог закона према коме би Стејт департмент требало Русију да стави на списак држава које подржавају тероризам.

НЕКА БРЕГЗИТ ПОЧНЕ
Колико год Трамп био упадљиво индискретан са Лавровом, толико је последњих недеља био уздржан према Борису Џонсону. Као да се једва познају. Процењено је да би претеривање у исказивању наклоности нашкодило Џонсону, који је на крају освојио апсолутну већину са 365 мандата у парламенту, што је замало равно успеху Маргарет Тачер пре 36 година, када су торијевци освојили 397 мандата. Коначно се чини да је исход брегзита известан. Ипак, узимајући у обзир Трампов, и не само његов, пример – да добити изборе не значи и остварити свој програм за који је добијена подршка гласача – није немогуће да се и овако убедљива победа у стварности преокрене.

Да ли ће заиста бити дозвољено да Трамп и Џонсон, по изласку Велике Британије из ЕУ, направе такав „сјајан” споразум, какав најављује амерички председник? Трамп је, наиме, обећао трговински споразум какав Британији не може да понуди нико у ЕУ или свету. Може ли се стога и у Уједињеном Краљевству очекивати да отпори оних који су заинтересовани за другачија решења буду снажни толико колико су у САД?

МОДЕРНИ РИЈАЛИТИ
Тинејџерка Грета Тунберг, најмлађа је особа изабрана за личност године у америчком часопису Тајм у готово стогодишњој историји ове титуле. Она има 16 година и Аспергеров синдром и бори се против еколошке катастрофе. Не иде у школу иако би јој тамо било место, него организује протесте, сусреће се с познатим личностима, од холивудских звезда до папе, има специјалне захтеве за путовања како не би оштетила земљин омотач, који укључују прекоокеански брод, посаду и све остало што прати модерни ријалити. За разлику од Кардашијанових, овде је гламурозан живот прикривен, сасвим су поништени стандарди привлачности и онога што би могло да буде занимљиво глобалној популацији и наметнути су другачији сценарио и сценографија обмањивања човечанства.

Грета се није срела још једино с Трампом. До тога неће ни доћи јер је „пројекат тинејџерске климатске активисткиње” – која држи љутит, драмски говор у Уједињеним нацијама и на својим протестима агресивним говорима плаши „обичан свет” – настао као реакција на све оне који не верују да ће планети пре климатских промена „доћи главе” ратови и борба за енергенте и воду. Данас је борба за планету без угљендиоксида важнија од права на живот и кисеоника за део планете са ресурсима.

О Грети је већ толико тога речено, и како то обично бива – онај ко не види да може да помогне некоме поред себе заокупљен је глобалном идејом помоћи планети. У међувремену ће пропасти све око њега, али ће такав човек бити „вечно млад” јер у њему живи бунт и „снага младости”, мото са насловнице Тајма. Сутра ће такав човек, без икакве запитаности, бити спреман да прегази све на шта му Грета, односно они који су је „измислили” – покажу прстом.

 

Аутор Биљана Митриновић

 

Насловна фотографија: Official White House Photo by Shealah Craighead

 

Извор Политика, 15. децембар 2019.