Нови сајт и нови визуелни идентитет Новог Стандарда

Обавештење за читаоце Новог Стандарда о изменама у погледу дизајна и визуелног идентитета нашег сајта, као и о даљим плановима

Поштовани читаоци,

Протеклог викенда навршено је 10 година од оснивања портала Нови Стандард. Током тих десет година сајт је у визуелном смислу имао три различита издања, а данас можете видети четврту верзију.

Због низа непрактичних решења која су примењена приликом треће промене, верзија коју видите више је последица нужности него наше жеље да новим визуелним решењем обележимо прву деценију постојања. Потешкоће у функционисању сајта – за које је одговорна софтверска компанија којој смо се у међувремену захвалили на сарадњи – нису увек биле видљиве обичним читаоцима, али су нама у администрацији стварале велике проблеме, између осталог утичући и на погрешно индексирање нашег сајта на Гуглу и сајтовима који мере читаност.

Као и свака промена, и ова ће захтевати одређени период прилагођавања, посебно када се ради о посетиоцима којима је читање нашег сајта прерасло у дневну навику. Стога вас молимо да имате стрпљења, јер смо уложили велики труд да сваки детаљ буде урађен у складу са најмодернијим решењима која су примењена на аналитичким порталима сличног типа. То се посебно односи на првих неколико дана функционисања новог сајта, током којих ћемо радити на отклањању свих техничких и практичних несавршености које се неизбежно појављују у оваквим ситуацијама.

Једна од важнијих промена је избацивање категорије „Дневне вести”, која није успевала да оправда свој назив јер је често попуњавана јучерашњим вестима. Само убацивање те категорије – приликом измене дизајна из децембра 2017. године – је од стране тадашњег главног уредника замишљено као привремено решење, уз план да се са Танјугом направи споразум према којем би наш сајт аутоматски – без ручног уношења – вукао дневне вести. То никада није реализовано због познатих животних околности и великог губитка који је пореметио функционисање наше редакције. Стога смо се у овој новој верзији одлучили да на место где су стајале „дневне вести” истакнемо категорију „најчитаније”, што је у складу са решењима не само најмодернијих међународних сајтова аналитичког типа (попут сајта foreignaffairs.com или project-syndicate.org), већ и класичних њуз сајтова у Србији (попут сајтова N1 и Спутњика).

Од промена би још требало издвојити и нови лого, који представља варијацију старог, и то да смо одлучили да избацимо категорију „Јасно!”. Осим тога, насловна страна прошле верзије сајта је била подељена на три вертикалне колоне, што је застарело решење које се више не користи и које је новопридошлим читаоцима отежавало сналажење. Садашња двострука структура, са четири централна текста у првој колони и категоријом „препоручујемо” у десној бочној колони, лакша је за сналажење и повећава прегледност.

Такође, желимо да вас обавестимо да приводимо крају увођење видео продукције на којем радимо дуже од годину дана. Очекујемо да ћемо прву емисију моћи да емитујемо до краја децембра 2019. или у првом делу јануара 2020. године. Трудићемо се да у емисије позивамо истакнуте личности које су углавном познате нашим читаоцима, али нећемо избегавати ни нова и свежа лица српске интелектуалне, културне и уопште јавне сцене.

Уз захвалност што сте поверењем које нам пружате помогли да наш и ваш сајт опстане у тешким тренуцима кроз које је током прошле године прошао, и поновљену молбу да имате стпљења са променама које су у почетку увек тешке, поздрављам вас у име редакције Новог Стандарда.

 

Александар Вујовић