Novi sajt i novi vizuelni identitet Novog Standarda

Obaveštenje za čitaoce Novog Standarda o izmenama u pogledu dizajna i vizuelnog identiteta našeg sajta, kao i o daljim planovima

Poštovani čitaoci,

Proteklog vikenda navršeno je 10 godina od osnivanja portala Novi Standard. Tokom tih deset godina sajt je u vizuelnom smislu imao tri različita izdanja, a danas možete videti četvrtu verziju.

Zbog niza nepraktičnih rešenja koja su primenjena prilikom treće promene, verzija koju vidite više je posledica nužnosti nego naše želje da novim vizuelnim rešenjem obeležimo prvu deceniju postojanja. Poteškoće u funkcionisanju sajta – za koje je odgovorna softverska kompanija kojoj smo se u međuvremenu zahvalili na saradnji – nisu uvek bile vidljive običnim čitaocima, ali su nama u administraciji stvarale velike probleme, između ostalog utičući i na pogrešno indeksiranje našeg sajta na Guglu i sajtovima koji mere čitanost.

Kao i svaka promena, i ova će zahtevati određeni period prilagođavanja, posebno kada se radi o posetiocima kojima je čitanje našeg sajta preraslo u dnevnu naviku. Stoga vas molimo da imate strpljenja, jer smo uložili veliki trud da svaki detalj bude urađen u skladu sa najmodernijim rešenjima koja su primenjena na analitičkim portalima sličnog tipa. To se posebno odnosi na prvih nekoliko dana funkcionisanja novog sajta, tokom kojih ćemo raditi na otklanjanju svih tehničkih i praktičnih nesavršenosti koje se neizbežno pojavljuju u ovakvim situacijama.

Jedna od važnijih promena je izbacivanje kategorije „Dnevne vesti”, koja nije uspevala da opravda svoj naziv jer je često popunjavana jučerašnjim vestima. Samo ubacivanje te kategorije – prilikom izmene dizajna iz decembra 2017. godine – je od strane tadašnjeg glavnog urednika zamišljeno kao privremeno rešenje, uz plan da se sa Tanjugom napravi sporazum prema kojem bi naš sajt automatski – bez ručnog unošenja – vukao dnevne vesti. To nikada nije realizovano zbog poznatih životnih okolnosti i velikog gubitka koji je poremetio funkcionisanje naše redakcije. Stoga smo se u ovoj novoj verziji odlučili da na mesto gde su stajale „dnevne vesti” istaknemo kategoriju „najčitanije”, što je u skladu sa rešenjima ne samo najmodernijih međunarodnih sajtova analitičkog tipa (poput sajta foreignaffairs.com ili project-syndicate.org), već i klasičnih njuz sajtova u Srbiji (poput sajtova N1 i Sputnjika).

Od promena bi još trebalo izdvojiti i novi logo, koji predstavlja varijaciju starog, i to da smo odlučili da izbacimo kategoriju „Jasno!”. Osim toga, naslovna strana prošle verzije sajta je bila podeljena na tri vertikalne kolone, što je zastarelo rešenje koje se više ne koristi i koje je novopridošlim čitaocima otežavalo snalaženje. Sadašnja dvostruka struktura, sa četiri centralna teksta u prvoj koloni i kategorijom „preporučujemo” u desnoj bočnoj koloni, lakša je za snalaženje i povećava preglednost.

Takođe, želimo da vas obavestimo da privodimo kraju uvođenje video produkcije na kojem radimo duže od godinu dana. Očekujemo da ćemo prvu emisiju moći da emitujemo do kraja decembra 2019. ili u prvom delu januara 2020. godine. Trudićemo se da u emisije pozivamo istaknute ličnosti koje su uglavnom poznate našim čitaocima, ali nećemo izbegavati ni nova i sveža lica srpske intelektualne, kulturne i uopšte javne scene.

Uz zahvalnost što ste poverenjem koje nam pružate pomogli da naš i vaš sajt opstane u teškim trenucima kroz koje je tokom prošle godine prošao, i ponovljenu molbu da imate stpljenja sa promenama koje su u početku uvek teške, pozdravljam vas u ime redakcije Novog Standarda.

 

Aleksandar Vujović

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u