У Београду потписан „Меморандум о будућности Војводине“

У Меморандуму се наводи да ће се Војвођански фронт залагати за чланство Србије у ЕУ и НАТО, али и то да Србија мора да прихвати „косовску реалност“

Меморандум о будућности Војводине потписан је у Београду, а потписници тог документа поручили су да је суштинска идеја Војвођанског фронта идеја европске Србије. Ненад Чанак, председник Лиге социјалдемократа Војводине која је једна од потписница, казао је да Војвођански фронт окупља проевропске снаге у Србији и да сличним опцијама пружа руку за сарадњу. Он је рекао да се Србија налази у дубокој политичкој кризи која је узрокована, како је оценио, национализмом и централизмом.

“Сужење Србије и концентрисање комплетног живота у Београду доводи до тога да се огромни делови наше земље излажу депопулацији”, изјавио је Чанак.

Додао је да Војводина никада није проблем Србије, као и да она представља “најевропскији део” Србије. Он је рекао да у Војводини не постоји сепаратизам, а да данас постоје ситуације на Универзитету у Београду где се бране мастер радови под називом “Идејни извори сепаратизма у Војводини” код професора Драгана Симеуновића.

Он је рекао да је још рано говорити да ли је Војвођански фронт и предизборна коалиција и навео да су се они окупили јер деле исти систем вредности. Председник Војвођанске партије Александар Оџић казао је да је за Војвођански фронт европски пут Србије неупитан и да он мора бити убрзан. “Не може се на тај пут ићи преко Русије или Евроазијске уније”, поручио је Оџић.

Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов рекао је да поменутим Меморандумом желе да остваре равноправност мањинских заједница у Србији и позвао представнике других националних заједница да им се придруже.

Меморандум су поред поменутих партија потписали и представници Алијансе војвођанских Румуна, Црногорске партије, Савеза Словака Војводине, Заједно за Војводину, Либерално-демократског покрета Војводине и Форума В-21.

У Меморандуму се наводи да ће се Војвођански фронт залагати за Србију као децентрализовану и регионализовану секуларну државу, слободне и фер изборе и ослобађање медија, чланство Србије у ЕУ и НАТО, као и да Србија третира као политички приоритет суживот у региону. Додаје се и да Србија мора да прихвати “косовску реалност” и настави дијалог у Бриселу.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Бета/021.rs, 17. децембар 2019.