Билд: Меркелова је објавила рат Трампу

„Билд“ пише да је изјава Меркелове „очигледна објава рата“ Трампу: она неће допустити да САД наставе да поткопавају пројекат гасовода који она подржава

Канцеларка Немачке Ангела Меркел одлучно је реаговала на одлуку америчког Конгреса да усвоји закон који предвиђа увођење санкција „Северном току 2“. Изјава Меркелове се може оценити као „објава рата“ америчком председнику Доналду Трампу, пише немачки „Билд“.

Меркелова је реаговала на одлуку америчког Конгреса „јасном поруком“, пише лист, цитирајући канцеларку: „Не видим другу могућност, осим да будемо одлучни током преговора (са САД) да је неприхватљива пракса екстериторијалних санкција“.

„Билд“ пише да је изјава Меркелове „очигледна објава рата“ Трампу: она неће допустити да САД наставе да поткопавају пројекат гасовода који она подржава.

Немачки таблоид наглашава да, без обзира на покушаје које предузима америчка страна, пројекат у вредности од око 10 милијарди евра „не може бити заустављен“ и ускоро ће бити завршен.

Како се наводи у чланку, у овом тренутку је изграђено више од 2.100 километара другог гасовода који пролази кроз Балтичко море. Остало је да се провуче још око 300 километара цеви.

Аутор чланка не искључује могућност да санкције доведу до успоравања радова, јер ће Русија морати да тражи нове специјалне бродове за постављање цеви по дну Балтичког мора.

 

Извор Спутњик, 19. децембар 2019.