Душко Марковић најавио отимање Острога од СПЦ?

„Зашто није проблем то што је Саборна црква у Београду власништво државе Србије? Зашто би Острог био у власништву Српске патријаршије”?

Премијер Црне Горе Душко Марковић изјавио је да не види разлог зашто би манастир Острог био у власништву Српске патријаршије док је, са друге стране, Саборна црква у Београду у власништву државе Србије.

„Зашто није проблем то што је Саборна црква у Београду власништво државе Србије? Зашто би Острог био у власништву Српске патријаршије”, упитао је Марковић одговарајући током „премијерског сата” на питање посланика Социјалистичке народне партије Срђана Милића о државној имовини и Предлогу закона о слободи вероисповести.

Марковић је Милића питао чему толика нервоза. “Исказали сте висок степен нервозе након доласка у парламент послије три године”, рекао је Марковић.

Милић је позвао премијера да повуче Предлог закона о вероисповести и додао да га чуде стручњаци из владе који су правници, а позивају се на имовински закон и покушавају да отимају имовину кроз слободу вероисповести, а не по закону о својинскоправним односима и имовини.

„Позивам вас да повучете овај закон, јер је већ ово што је договорено са Римокатоличком црквом и Исламском заједницом кроз темељни уговор изнад закона. Је ли то дефинисано Уставом да постоји супремација међународних закона? Будите до краја поштени и напишите закон о отимању имовине СПЦ, јер се ниједан од ових чланова не односи на друге верске заједнице”, рекао је Милић, пренеле су подгоричке Вијести.

Додао је да се о овом закону мора гласати са двотрећинском већином.

Милић је рекао да је председник Мило Ђукановић “пустио Владу низ воду кад је рекао да није предлагао закон нити ће га повлачити”.

„Срам вас било све. Зашто покушавате да кроз свађу владате и да свако нађе своју апанажу кроз ове приче”, поручио је Милић.

Марковић је рекао да се потпуно слаже са Ђукановићем који је рекао да није предлагао закон и да зато не може ни да га повуче.

„Ако се стекну околности из објективних разлога Влада га једина може повући. О овоме расправљамо већ пет година”, поручио је Марковић.

 

Извор Танјуг/Вијести/РТС, 18. децембар 2019.

 

ЈОАНИКИЈЕ: БОРИЋЕМО СЕ
На данашњој конференцији за медије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је:

„Не боримо се ми против власти, него против безакоња. Вјерујемо да је дошло до тешких неспоразума међу нама, то није добро. Ако разговор није могућ, онда свако остаје на свом мјесту и бори се за ону визију правде по својој дужности, и пред нашим прецима и пред потомством. Не можемо одустати од борбе за наше светиње. То је одговорност и пред Богом и пред људима. Волио бих да то сви схватимо. Не тражимо повластице у односу на друге вјере, него да се и нама обезбиједи уговором оно што је обезбијеђено другим вјерским заједницама.“

 

Извор ИН4С, 18. децембар 2019.

 

БЕЋКОВИЋ И МИРОВИЋ ПОДРЖАЛИ ПЛАН ДФ
Српски пјесник Матија Бећковић и универзитетски професор Дејан Мировић, којима је Црна Гора била забранила улазак у земљу, срели су се у Београду са Андријом Мандићем, једним од лидера ДФ-а.

“Заједничка фотографија после дужег разговора о срамном Закону о слободи вјероисповести, говори да смо се сложили са Андријом Мандићем да треба пружити јасну и снажну подршку Митрополији и Епархији будимљанско-никшићкој, казао је Мировић у изјави за Борбу.

Састанку је присуствовао и Желидраг Никчевић, некадашњи савезни посланик и предсједник Српске народне странке.

 

Извор borba.me, 18. децембар 2019. 

 

Насловна фотографија: Профимедиа