Otkriven identitet napadača na sedište FSB-a

Manjurov je, prema navodima svedoka, uzvikivao slogane tipične za Islamsku državu kada je otvorio vatru ispred FSB-a

Ruska policija identifikovala je muškarca koji je pucao kod zgrade Federalne službe bezbednosti, kao 39-godišnjeg osobenjaka i ljubitelja oružja. Jevgenji Manjurov iz Podolska, koji se nalazi na oko 40 kilometara od Moskve, ubio je pripadnika Federalne službe bezbednosti i ranio još petoro, pre nego što je ubijen. Policija je u četvrtak uveče pretresla Manjurovljev stan, koji je delio sa majkom, navodi Bi-Bi-Si. Manjurov je bio zaposlen u privatnoj agenciji za poslove obezbeđenja sa kog je otpušten i nikada nije imao prijatelje koji su ga posećivali.

Posedovao je izvesnu količinu pušaka i učestvovao je na takmičenjima u streljaštvu. Na takmičenju u novembru zauzeo je treće mesto. Policija je pronašla pet pušaka u pretresu stana uz veliku količinu municije. Manjurovljeva majka, koja je zadržana na ispitivanju, dodala je kako je čula sina kako u nekoliko navrata priča na engleskom sa „Arapima“, koji su počeli da zovu kada je izgubio posao. Manjurov je, prema navodima svedoka, uzvikivao slogane tipične za Islamsku državu kada je otvorio vatru ispred FSB-a.

Gotovo u isto vreme kada je izveden napad ispred FSB-a, Putin, bivši službenik KGB-a, prethodnice FSB-a, govorio je u Kremlju na koncertu u čast pripadnika te bezbednosne agencije, na udaljenosti manjoj od jednog kilometra.

 

Naslovna fotografija: Shamil Zhumatov/Reuters 

 

Izvor Beta/B92, 20. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u