Zapalio LGBT zastavu, osuđen na 15 godina zatvora

Martinez kaže kako je uklonio zastavu zato što smatra kako crkva ne bi trebala podržavati LGBT zajednicu

Adolfo Martinez proglašen je krivim i osuđen na 15 godina jer je što srušio i zapalio LGBT zastavu koja je u junu bila na Ujedinjenoj Hristovoj crkvi u Amesu. Martinez kaže kako je uklonio zastavu zato što smatra kako crkva ne bi trebala podržavati LGBT zajednicu, prenosi Si-En-En policijski izvještaj.

“Bila mi je čast učiniti to. Blagoslov Gospoda može čvrsto zauzeti za njegov svet protiv svih nedaća”, rekao je Martinez.

Ovaj 30-godišnjak suočen je s 15 godina zatvora nakon što je bio proglašen krivim za zločin iz mržnje, uznemiravanje i recedivnost u prestupima. Martinez kaže kako je kriv i nema se nameru boriti protiv optužbi zato što je “svesno, namerno i svojevoljno” zapalio zastavu.

“Zločini iz mržnje prema LGBT zajednici ozbiljna su stvar zato što nanose karakterističnu emocionalnu štetu žrtvama i unose strah u ciljane zajednice. Skladno tome, istinska pravda trebalo bi uvek težiti rehabilitaciji, pomirenju i ozdravljenju zajednica”, rekla je izvršna direktorka LGBT organizacije “One Iowa”.

Ona kaže da njena organizacija razume ozbiljnost zločina, ali ne shvata kako teška kazna “ispunjava bilo koji od navedenih ciljeva”.

“Nastavićemo težiti pravosudnom sistemu koji vrednuje obnovu više nego kažnjavanje i pomaže pojedincima kao što su Adolfo Martinez da shvate štetu koju su nanijeli”, rekla je ona.

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk

 

Izvor Index.hr/B92, 22. decembar 2019.