Шешељ тражи од премијерке смену Стефановића и реконструкцију владе

Шешељ је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије оценио да је „сада ургентно” да буде смењен министар Небојша Стефановић

Председник Српске радикалне странке (СНС) Војислав Шешељ позвао је данас премијерку Ану Брнабић да „пре Нове године” реконструише Владу Србије јер се како је рекао, „сувише разних афера концентрисало око појединих министара”.

Шешељ је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије оценио да је „сада ургентно” да буде смењен министар унутрашњих послова Небојша Стефановић кога како је рекао, „прати веома озбиљна, ужасавајућа афера јер се испоставило да уопште нема високошколско образовање, а камоли докторат”.

„Он није у стању да каже пред ким је полагао који испит. До гуше је умешан и у аферу Крушик преко свог оца, који је час запослен у тој приватној фирми ГИМ, час није. Још не знамо колико је у тој афери оштећен Крушик а колико Југоимпорт СДПР. То више не може да се толерише, да је министар екологије или спорта и физичке културе, не би могао да остане на том месту”, казао је лидер радикала, преноси Бета.

Шешељ је оценио да Стефановић, „чак и да уопште није крив”, мора да се повуче са места министра унутрашњих послова „да би се вратило поверење народа у полицију и да би полиција могла да обавља свој посао”. Лидер радикала је додао да је министар трговине Расим Љајић „морао да контролише” све што се дешавало у вези трговине оружјем из Крушика и поново га оптужио да је „главни произвођач хероина у Србији”.

„Када је реч о трговини оружјем, у најбољем случају се ради о нехату Расима Љајића а можда је и умешан у све то мада немам таквих података. Знам само да Љајић не долази на седнице Скупштине Србије због мене, да је то рекао својим надређенима и својим сарадницима”, казао је Шешељ.

Упитан за став према министру просвете Младену Шарчевићу, лидер радикала је рекао да је СРС критиковала министра због „скандала над скандалима” са уџбеницима историје у којима се како је рекао, „хвали институција јаничара”. „Они на основу неколико случајева јаничара који су се пробили до врха државне власти закључују да је свима било тако, а није”, казао је Шешељ.

Поновио је захтев премијерки да „под хитно” предложи Скупштини Србије измењену листу министара, наводећи да је за „повратак поверења народа да ће се водити успешна борба против криминала и корупције, неопходно да носиоци афера буду склоњени из Владе Србије”. Оценио је да се председник Србије и лидер СНС Александар Вучића понаша „као мајка Тереза” према министрима из те странке за које су везане афере.

 

Насловна фотографија: Оксана Тоскић/Танјуг

 

Извор Политика, 18. децембар 2019.