Дачић о изјави М. Тепић: Гнусна лаж и политички аутогол на штету Србије

Дачић је рекао да је изјава Маринике Тепић „тежак политички аутогол на штету Србије“ и да је размишљао да ли да је тужи

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да су “најобичније лажи” тврдње потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да је он прикупљао новац од привредника да би тиме плаћао повлачење признања Косова и додао да је то “један од највећих напада са циљем компромитације државне политике Србије”.

“Овакве афере руше кредибилитет Србије, јер ће ове ствари да користе српски непријатељи. Ако смо имали 113 земаља које признају независност Косова а сада их има 93, ваљда неко треба да каже да смо добро радили… Поставља се питање да ли је добро да се ради на повлачењу или не? Да ли је то добро за Србију или ми радимо нешто чега треба да се стидимо? То је веома неодговорна изјава”, рекао је Дачић за телевизију Хепи.

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је у уторак да Дачић прикупља новац од привредника који користи за повлачење признања независности Косова. Дачић је рекао да је изјава Маринике Тепић “тежак политички аутогол на штету Србије” и да је размишљао да ли да је тужи али да је она ту тврдњу изнела у форми питања, због чега “неће да се прегања око тога”, али да је његов шеф кабинета најавио тужбу.

“Ово је тешка лаж. То значи да је и све оно што је до сада говорила засновано на лажима… Она је овако показала да су лагали о свему. Јер ако је она овако олако изрекла овакву гнусну лаж, тиме је потврдила да су такве и друге ствари које је говорила”, рекао је он.

Дачић је рекао да би “сви Срби” подржали такву акцију (плаћање државама да повуку признање независности), да би чак прихватили и да се распише зајам за решавање питања Косова, али да то није начин јер се са другим државама не може тако разговарати.

“Председник Србије Александар Вучић је одобрио ту акцију. Када су Американци протестовали, ја сам га питао да ли настављамо или не и он је одобрио. Ово је државни пројекат од националног и државног интереса”, рекао је он.

Министар спољних послова је рекао да је Мариника Тепић својевремено потписала захтев за доношење скупштинске декларације о геноциду а да ове оптужбе представљају компромитацију акције повлачења признања, односно да се тиме ради у интересу промоције косовске независности.

“То је јасна политичка порука. Јер ово није само Мариника, него она овде говори и у име свог шефа Драгана Ђиласа и целе коалиције. Они су се јасно показали”, рекао је он.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Бета/Н1, 25. децембар 2019.