Вулин: Извињавам се земљама које су повукле признање; Тепић: Погрешно сам пренета

„Петрит Селими цитира српску опозицију и каже екслузивно – тражимо реакцију ЕУ. Нису имали до сада ко то да им каже, ево нашла се Мариника“

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да су наводи потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић о наводном давању новца за повлачење признања Косова страшан и подмукао удар на политику Владе Србије и борбу да се Косову не дозволи улазак у УН.

Вулин је на седници Скупштине Србије питао како ће се после таквих навода осећати земље које су против “великих и моћних сила” стале на страну Србије и међународног права.

“Ја се у име свих грађана Србије ево извињавам због тога, свим земљама које су повукле признање. Захваљујем им се на бескрајној храбрости коју су имали да стану на страну међународног права и њима и њиховој јавности гарантујем да нема никаквог новца и да нема корупције”, рекао је Вулин.

Тепић је јуче на конференцији за новинаре оптужила министра спољних послова Србије Ивицу Дачића да је прикупљао новац од привредника и трговаца оружјем за повлачења признања Косова и упитала да ли је он на тај начин злоупотребио службени положај.

Вулин је навео да је Тепић само пренела изјаву бившег косовског министра спољних послова Беџета Пацолија, а да сада на Косову то представља као ексклузивна вест “да Влада Србије извози корупцију у цео свет”.

“Петрит Селими цитира српску опозицију и каже екслузивно – тражимо реакцију ЕУ. Нису имали до сада ко то да им каже, ево нашла се Мариника Тепић. Ево нашао се ко треба да удари на Србију, на нашу заједничку вољену земљу, да је удари, да је понизи, да је стави на стуб срама и да је оптужи за све оно што други раде. Само да би добила вероватно неко тапшање по рамену или нешто скупље у некој од страних амбасада”, рекао је Вулин.

 

Извор Бета/Н1, 25. децембар 2019.

 

МАРИНИКА: ДАЧИЋ ЗЛОУПОТРЕБЉАВА ПАТРИОТИЗАМ
Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је да министар спољних послова Ивица Дачић злоупотребљава патриотизам и лаже људе да новац узима како би финансирао повлачење признања Косова.

“Ивица Дачић свој лоповлук покушава да сакрије тако што оптужује мене за нешто што никада нисам рекла. На јучерашњој конференцији за новинаре сам нагласила да нећу говорити о дипломатским активностима државе Србије које су за резултат имале повлачење признања Косова од стране неких држава чланица УН. Дакле, нисам говорила да до повлачења признања долази плаћањем”, навела је Тепић у писаној изјави, а преноси ССП у саопштењу.

“Напротив, говорила сам да Ивица Дачић злоупотребљава патриотизам и лаже људе убеђујући их да од њих новац узима да би финансирао повлачење признања, а заправо га трпа у свој џеп. При тим тврдњама остајем”, навела је Тепић.

Тепић је јуче на конференцији за новинаре оптужила Дачића да је прикупљао новац од привредника и трговаца оружјем за повлачења признања Косова и упитала да ли је он на тај начин злоупотребио службени положај.

Дачић је рекао да је изјава Маринике Тепић “тежак политички аутогол на штету Србије” и да је размишљао да ли да је тужи али да је она ту тврдњу изнела у форми питања, због чега “неће да се прегања око тога”, али да је његов шеф кабинета најавио тужбу.

Реаговао је и министар одбране Александар Вулин који је у Скупштини Србије оценио да је изјава Маринике Тепић “страшан и подмукао удар на политику Владе Србије и борбу да се Косову не дозволи улазак у УН”.

Огласио се и председник Србије Александар Вучић који је наводе потпредседнице ССП назвао бесмисленим.

“Нека ми неко објасни политичку намеру, видим да нико од вас не разуме шта је смисао, осим да се нешто каже против мене”, рекао је Вучић.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Н1, 25. децембар 2019.