За месец дана 200 напада на Србе са КиМ и њихову имовину

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић је затражио појачану заштиту за српски народ, који је претходно најавио да ће се самоорганизовати

После учесталих обијања кућа у Грачаници, у једној од већих српских средина на централном Косову, где лопови односе новац и драгоцености из кућа, градоначелник Срђан Поповић састао се јуче са представницима Кфора и косовске полиције. Само протекле недеље у Грачаници је обијено шест кућа, а у току јучерашњег дана, док је трајао састанак руководства општине са безбедносним структурама, обијена је једна продавница, наводе за Политику извори из ове српске средине.

Градоначелник је затражио појачану заштиту за српски народ, који је претходно најавио да ће се самоорганизовати. Како за наш лист истиче Срђан Поповић, из полиције му је јуче потврђено да су припадници ове формације „на трагу лоповима”. То је охрабрујуће, а добијена су уверавања и од полиције и од Кфора да ће бити „видљивији” на терену и да ће се активније укључити у решавање безбедносне ситуације у овом месту, истиче Поповић. Градоначелник се јуче састао са командиром полицијске станице у Грачаници Братиславом Трајковићем и командантом базе Бондстил Робертом Хјузом.

– Рекао сам и представницима Кфора и полиције да ситуација није нимало безазлена и да је народ у страху. Пренео сам им и да су грађани одлучили да се самоорганизују, јер до сада ниједан случај пљачке није решен. Добио сам чврста уверавања да ће појачати видљивост на терену, али и да су пљачкашима на трагу – каже Поповић, уз наводе да су „најчешћи одговори полиције да истрага нема довољно доказа, јер су пљачкаши приликом пљачке користили рукавице или су били маскирани”.

Такође, полицајци су, како наводи Поповић, рекли и да се на појединим местима где су се догодиле крађе форензичари нису ни појавили. Прошле недеље опљачкана је и кућа Милана Миладиновића, која се налази на само стотинак метара од полицијске станице, а извршена је преметачина. Лопови су очигледно охрабрени, каже Поповић, јер до сада нико није ухапшен. Миладиновићу је однесен златни накит, а само неколико дана раније Милану Андрејевићу је однето 15.000 евра. Како су тада пренели локални српски медији из Грачанице, Андрејевић је казао да ће се Срби самоорганизовати, јер више није проблем како сачувати материјалне ствари, већ како сачувати голи живот. Претходно, лопови су обили куће породица Данчетовић и Симић, а упали су и у кућу Небојше Јоргића.

Иначе, градоначелник Поповић истиче да у крајњем случају подржава уколико Срби буду решили да сами организују дежурства, односно уколико одлуче да самоорганизовано бране своје домове, али и каже да ће са безбедносним структурама размотрити питање да се на кључним местима у Грачаници поставе сигурносне камере.

У одбору за безбедност у општини Грачаница, како преносе локални медији, сматрају да полицијска станица у овом месту, где су ангажовани углавном српски полицајци, нема капацитет да осујети пљачке које су учестале последњих година. У одбору су истакли и да до 1999. године у Грачаници није забележен ниједан случај пљачке, што иде у прилог квалификацији да грачаничка полиција „нема капацитет, а ни способност” да лоповима стане на пут.

Колике су размере попримиле претње у српским срединама у централном делу Косова, сведочи и податак да је у последњих месец дана забележено више од 200 криминалних инцидената, односно напада на Србе и њихову имовину. Учестале крађе у Грачаници забележене су и раније, па је тако у јуну 2018. године током само једне ноћи било 12 пљачки. Градоначелник Срђан Поповић и тада је био принуђен да закаже хитан састанак са представницима безбедносних структура.

ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ДВЕ ЖЕНЕ ЗБОГ ПРИДРУЖИВАЊА ИД
Косовско специјално тужилаштво подигло је две оптужнице због организовања и учествовања у терористичкој организацији, односно ИСИС-у или такозваној Исламској држави. Оптужнице су поднете у Специјалном одељењу основног суда у Приштини против А. М. и Ј. К., преноси Косово онлајн. А. М. се терети да је 14. децембра 2014. отишла са Косова у Истанбул, а затим се у Сирији састала са супругом и придружила се терористичкој организацији Исламска држава, која је редовно финансирала износом од 200 до 300 евра месечно.

Ј. К. је 27. децембра 2014. године напустила стално пребивалиште на Косову и заједно са супругом и још три особе аутомобилом отпутовала за Северну Македонију. Са аеродрома у Скопљу запутила се у Истанбул, аутобусом до града Газијантеп, а затим аутомобилом у Сирију, где се придружила Исламској држави. Те две жене се терете да су починиле кривично дело „организовање и учествовање у терористичкој групи”.

 

Аутор Биљана Радомировић

 

Насловна фотографија: rtg.rs

 

Извор Политика, 24. децембар 2019.