У Загребу служена миса за Анту Павелића

Поштоваоци НДХ су по завршетку мисе делили календаре с цитатима поглавника и усташким симболима, а Нову годину честитали су уз поздрав ‘За дом спремни’

У базилици Срца Исусова, која се налази у центру Загреба, у суботу је одржана миса задушница за Анту Павелића, усташког поглавника одговорног за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. И док је ранијих година сада већ традиционални догађај био под лупом јавности, овога пута испред цркве у Палмотићевој улици није било протестаната, полиције ни телевизијских камера. Једино се по хрватском барјаку, који је носио Ивица Јурјевић, предсједник загребачког огранка удружења Хрватски домобран, дало наслутити да се спрема нешто другачија миса.

Око стотину људи, махом старијих мушкараца, слушало је проповијед током које је у два наврата истакнуто да се ради о миси задушници за Павелића. За разлику од неких ранијих година, када је свештенство базилике Срца Исусова предвођено патером Вјекославом Ласићем експлицитно величало усташког злочинца и тврдило да је он у рају, ове године није послана порука о чистоћи његове душе.

Поштоваоци НДХ и Павелића, који је на данашњи дан прије 60. година умро у Мадриду, далеко од руке правде, по завршетку мисе дијелили су календаре с цитатима поглавника и усташким те домобранским симболима, а нову, 2020. годину честитали су уз поздрав ‘За дом спремни’.

Позив на ‘спомен мису поводом 70 година вјечне селидбе душе поглавника др. Анте Павелића’ раније је преко друштвених мрежа упутило удружење Хрватски домобран Загреб, а у њему је, поред промашене годишњице, стајало ‘нека му је душа у вјечном миру међу анђелима’.

Ријеч је о једној од подружница бранитељског удружења Хрватских домобран, која издаје истоимени лист у којем се отворено слави усташки покрет и НДХ те негирају размјере почињених злочина. Како су Новости писале, излажење тог листа већ годинама финансира Министарство хрватских бранитеља.

На челу загребачког огранка удружења налази се споменути Јурјевић, члан ХДЗ-а који се 2016. године покушао кандидовати за предсједника те странке. Како није успио сакупити потребних 10.000 потписа, на крају није постао противкандидат Томиславу Карамарку. ‘Никад не напуштам визију др. Фрање Туђмана. Кад ових дана гледам коме се све ХДЗ клања и пред ким кличе на гола кољена, мислим и чудим се што би све рекао наш покојни утемељитељ, који се није дао продати не само домаћим муљаторима, већ и оним свјетским, и ту је био ненадмашив’, рекао је тада Јурјевић и додао: ‘Морамо слистити комунисте да их не буде на лицу земље.’

 

Насловна фотографија: Wikipedia

 

Извор portalnovosti.com, 28. децембар 2019.