САНУ наградила публикацију у којој се Косово приказује одвојено од Србије

У награђеној публикацији на страници 17 приказује се карта региона Косова које се граничи са Србијом и другим државама

Награда Етнографског института САНУ за резултате у етнолошким и антрополошким истраживањима у двогодишњем периоду (2018/19), додељена је др Сањи Златановић за књигу Етничка идентификација на послератном подручју: српска заједница југоисточног Косова (ЕИ САНУ).

Nagrada Etnografskog instituta SANU za rezultate u etnološkim i antropološkim istraživanjima u dvogodišnjem periodu…

Posted by Etnografski institut SANU – Institute of Ethnography SASA on Tuesday, 17 December 2019

У награђеној публикацији на стр. 17 приказује се карта региона Косова које се граничи са Србијом и другим државама. Како је могуће јужну српску покрајину представити као нешто одвојено од Србије?

Слика на 17. страни књиге

Да ово није случајно потврђује нам текст на стр. 94 где се каже: „Подручје југоисточног Косова граничи се на истоку са Републиком Србијом, а на југу са Републиком Македонијом.”

Страница 94. књиге

И чак ни све то не би било толико спорно да издавач књиге није Етнографски институт САНУ, а штампање омогућено захваљујући финансијској подршци Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Ако је под окриљем званичних институција Републике Србије могуће штампати овакве ствари, и притом још бити награђен, шта тек онда очекивати од разних прозападних невладиних организација и њихових издавачких подухвата?

Линк ка целој књизи овде.

 

Аутор Дарко Адамов

 

Насловна фотографија: Снимак екрана

 

Извор Стање ствари, 28. децембар 2019.