Настављени протести широм ЦГ, у Беранама се прикључиле породице полицајаца и војника

У литији у Беранама је било је неколико хиљада грађана, са челницима Општине и партија које чине владајућу коалицију у тој општини

Режим савремене НАТО-потурице Мила Ђукановића наставља да успешно мобилише православну и српску Црну Гору. Подгорички саборни Храм Христовог Васкрсења опет је био премали да прими све који су били спремни да својим присуством бране Српску православну цркву, њене епархије и њихове светиње.

После молебана уследила је молитвена шетња до цркве Светог Ђорђа под Горицом, у знак протеста због доношења дискриминаторског закона о слободи вероисповести. Протојереј Велибор Џомић казао је да толики број окупљених верника опомиње да њихове светиње нису на продају:

„Нису за пазар, нису за тендере, нису посластичарнице!”

Џомић је казао да Турцима који су у Подгорицу дошли половином 15. века никада није пало на памет да одузимају цркву Светог Ђорђа.

„Никада до данас никоме није пало на памет да одузима цркву Светог Ђорђа и да прекњижава ову црквену земљу”.

Поручио је да ће на безакоње одговорити молитвом. Позвао је вернике да са вечерашње литије, као са сваког сабора, одлазе бољи, и позвао их да се до Саборног храма врате “достојанствено и мирно” као и до сада.

НИКШИЋ: ХИЉАДЕ ВЕРНИКА У ПРОТЕСТНОЈ ШЕТЊИ
Хиљаде верника прошле су и Никшићом, у молитвеној протестној шетњи коју су предводили свештеници и монаси. На Градском тргу обратио им се игуман Пивског манастира, Јефтимије Шкулетић, који је казао као да у исто време сања ружан и леп сан. Леп сан јер су браћа и сестре, окупљени око часног крста заједно, а ружан што их је такав закон окупио:

„Нигде у Црној Гори нема тако добрих, искрених и отворених људи, а на другој страни тако жестоких, као у Никшићу. Библијска истина каже да Бог такве воли. Он не воли млаке људе, јер од великог грешника прави праведника, а доброг човека преобраћа у светитеља. Такви смо ми и увек треба да имамо став, да не будемо млаки”, поручио је Шкулетић.

Како је казао, шетња са крстом, молитвом, тамјаном и библијским појањем је прави начин борбе за веру.

„Многи нас питају како ћемо да се боримо када је на њиховој страни моћ и сила. Али ми знамо нашег праисконског непријатеља, ми знамо пакосника људског против кога се боримо. Боримо се, како каже апостол Павле, против духова таме. Он нам је и рекао да се боримо молитвом и постом”, казао је игуман Пивског манастира.

Подсетио је на речи владике Николаја да не постоје непријатељи, него само сурови пријатељи. Како је рекао, “када нам је пуно срце онда лакше праштамо и жалимо непријатеље што и они не могу да то осете”.

Према његовим речима, никада у последњих 600 година у Црној Гори није била јача вера. Казао је да верни народ мора бити истрајан и одлучан у борби за веру и да схвати да је ово само почетак борбе. Као пример је навео Украјину где су свештеници, монаси и народ успели да молитвом и истрајношћу сачувају своје цркве и светиње.

Како је казао, народ мора бити истрајан да веру, светиње, културу и праве вредности остави потомцима. Позвао је народ да се до Бадњег дана окупља уверен да ће молитвама, истрајношћу и чистим срцем, извојевати победу.

БЕРАНЕ: У ЛИТИЈИ И ЧЕЛНИЦИ ОПШТИНЕ
У Беранама је литија била од зграде Општине Беране до три километра удаљеног Манастира Ђурђеви ступови. У њој је било је неколико хиљада грађана, са челницима Општине и партија које чине владајућу коалицију у Беранама. Такође су били присутни чланови породица припадника Управе полиције и Војске Црне Горе. После литије у манастиру је одржан молебан.

 

Насловна фотографија: ИН4С

 

Извор Факти, 01. јануар 2020.