Porodica Petrović-Njegoš i princ Aleksandar Karađorđević stali u odbranu SPC

Princ Aleksandar Karađorđević šokiran je napadima crnogorske države na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ocenivši ih bezobzirnim i brutalnim

Na molebanu u Podgorici, posvećenom ugroženosti srpskih svetinja, učestvovali su i potomci porodice Petrović-Njegoš. Zajedno su došli: knez Ivan, Mihailo, Gavrilo, Rade i Pavle Gavrilov.

Ivan Petrović-Njegoš, direktni potomak svetorodne dinastije Petrovića, potpisao je nedavno i peticiju protiv predloga Zakona o slobodi veroispovesti, naglasivši da je to učinio zbog svog životnog i moralnog ubeđenja da bude dostojan svojih predaka.

„Kao neko ko dolazi iz porodice koja je dala pet vladika, od kojih su dvojica kanonizovani kao sveci, moje potpisivanje peticije je normalan i minimalan doprinos očuvanju svetinja i grobova mojih predaka“, rekao je Ivan Petrović-Njegoš.

I dodao: „Taj zakon me neodoljivo asocira na akt oceubistva“.

Objasnio je i zašto: „Država koja je stvorena od strane crkve, pravoslavne crkve, sada pokušava da ubije tu istu crkvu tako što trasira put otimačini hramova, manastira, crkava i crkvene imovine.“

 

Izvor Fakti, 02. januar 2019.

 

OGLASIO SE I PRESTOLONASLEDNIK
Princ Aleksandar Karađorđević šokiran je napadima crnogorske države na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ocenivši ih bezobzirnim i brutalnim. On je u saopštenju naveo da događaje koji su obeležili završetak 2019. godine u Crnoj Gori prati sa uznemirenošću i žalošću.

– Brutalni napad države na SPC i Mitropoliju crnogorsko-primorsku, javno opravdavan tobožnjom brigom za ljudska prava i demokratiju, podseća na vremena za koja smo (ne) opravdano verovali da su davno ostala za nama – istakao je princ Aleksandar.

Princ Aleksandar je ocenio da vremena možda i jesu prošla, ali metodi i bezobzirnost nisu, nego su, naprotiv, evoluirali.

– Štaviše, ponižavanje vernika SPC i onih građana Crne Gore koji se smatraju i osećaju Srbima proglašeno je državnim i nacionalnim interesom i doprinosom demokratiji i načelu ljudskih prava. To nije samo žalosno, to je tragično – poručio je princ Aleksandar.

On je pozvao sve ljude dobre volje da se sa dobrim namerama i svešću angažuju kako ovaj eksces, ma koliko potresan, ne bi prerastao u novu vrstu istorijskog mita koji će razdvojiti porodice, prijateljstva, kumstva, sećanja i budućnost.

– Ako do toga dođe, gubitnici će biti isti, sa obe strane barikade, i to zauvek – naglasio je princ Aleksandar.

U Crnoj Gori usvojen je Zakon o slobodi veroispovesti, kojim se praktično omogućava državi da otme imovina SPC, što je izazvalo negodovanje građana, koji već danima protestuju širom Crne Gore, tražeći njegovo povlačenje.

 

Naslovna fotografija: kraljevinasrbija.rs

 

Izvor Srna/NSPM, 02. januar 2020.