Амбасадор Србије у Подгорици позван „на рапорт”, Београд узвратио

Дипломатске варнице између Подгорице и Београда након протеста навијача Црвене звезде испред амбасаде ЦГ у Београду

Амбасадор Србије у Подгорици Владимир Божовић позван је на разговор у црногорско Министарство иностраних послова, које је осудило, како наводе, синоћњи покушај паљења црногорске заставе испред зграде Амбасаде у Београду.

„Насртај на амбасаду и државне симболе суседне и пријатељске земље и чланице НАТО-а, а у ствари неометани националистички пир, апсолутно је неприхватљив. Иако је атак на амбасаду био најављен још пре два дана и трајао више од сат времена, неразумљиво је да органи безбедности Србије нису учинили готово ништа да онемогуће пиротехничке оргије и напад на државне симболе Црне Горе“, поручују из црногорског МИП-а.

Обавеза земље пријема је да, како наводе, осигура нормално функционисање и безбедност дипломатско-конзуларних представништава других држава и да спречи овакве инциденте који могу негативно утицати на билатералне односе две државе, преноси РТЦГ.

„Позивамо Владу Србије да, у складу са својим националним законодавством и међународним конвенцијама, хитно реагује на овај вандалски чин и да надлежни органи што прије предузму одговарајуће мере против организатора и починилаца који нарушавају безбедност просторија Амбасаде Црне Горе“, закључују у саопштењу Министарства иностраних послова Црне Горе.

  

Извор Спутњик, 3. јануар 2019. 

БЕОГРАД ОДГОВОРИО, ПОЗВАН ОТПРАВНИК
Министарство спољних послова Србије позвало је данас на разговор отправника послова Амбасаде Црне Горе у Београду, сазнаје Танјуг.

Министар спољних послова Ивица Дачић потврдио је ту информацију и објаснио да је црногорски амбасадор Тарзан Милошевић ван Србије, те да је стога на разговор позван отправник послова црногорске амбасаде.

Раније данас црногорско Министарство иностраних послова у Подгорици позвало је на разговор амбасадора Србије Владимира Божовића, због синоћњег покушаја навијача да запале црногорску заставу испред зграде Амбасаде у Београду, на протесту против покушаја Црне Горе да преузме имовину Српске православне цркве.

 

Насловна фотографија: Нови Стандард

 

Извор Спутњик, 3. јануар 2019.