САД ликвидирале главног иранског генерала, Иран најавио брзу и „страшну” освету

Хамнеи поручио да „страшна освета чека оне на чијим рукама је остала крв Сулејманија” и прогласио тродневну жалост. У Ирану масовни протести

Командант елитне иранске јединице „Кудс“ при Корпусу Чувара Исламске револуције генерал Касем Сулејмани погинуо је приликом напада на аеродром у Багдаду, потврдиле су иранске власти.

Наводи се да је ирански генерал убијен током напада америчких хеликоптера на ирачки аеродром, а поред њега страдало је још петоро припадника шиитског покрета „Ел Хашд аш Шаби“.

Пентагон је такође потврдио да је ирански генерал убијен, као и да је операција изведена по налогу америчког председника Доналда Трампа.

„Оружане снаге САД предузеле су одлучне кораке, како би заштитиле све америчке грађане који су запослени у иностранству, убиством Сулејманија, будући да је он био вођа јединице коју САД сматрају терористичком“, наводи се у саопштењу Пентагона.

Из Министарства одбране САД тврде и да је ова операција спроведена са циљем да се спречи напад од стране Ирана, будући да је, како се тврди, Сулејмани припремао напад на америчке дипломате у Ираку, као и у региону.

Поред тога, тврди се и да је управо Сулејмани одговоран за напад на базе коалиције у Ираку, као и да је он био тај који је дао наредбу да се изврши напад на америчку амбасаду у Багдаду.

 

ИРАН: ОСВЕТИЋЕМО СМРТ СУЛЕЈМАНИЈА
Убрзо је стигао и одговор Техерана, а врховни лидер Ирана Али Хамнеи обећао је да ће уследити освета због убиства Сулејманија.

„Страшна освета чека оне на чијим рукама је остала крв Сулејманија“, навео је он.

Хамнеи је објавио и тродневну жалост поводом смрти овог иранског генерала.

 

Извор Спутњик, 3. јануар 202о.

„ПРЕЂЕНА ЦРВЕНА ЛИНИЈА”
Иран ће у веома блиској будућности одговорити на убиство иранског генерала Касемија Сулејманија, изјавио је званични представник иранске Владе Али Раби.

„САД су прешле црвену линију, иранска нација ће у веома блиској будућности одговорити на ово“, рекао је он.

Упоредо, на улице Техерана, као и других градова Ирана, на улице је изашло на хиљаде људи у знак протеста због убиства Сулејманија.

Подсетимо — ирански генерал убијен је током напада америчких хеликоптера на ирачки аеродром, а поред њега страдало је још петоро припадника шиитског покрета „Ел Хашд аш Шаби“.

Смрт Сулејманија потврдиле су и иранске власти, као и Пентагон, који је додао да је операција изведена по налогу америчког председника Доналда Трампа.

 

Извор Спутњик, 3. јануар 2020