Свет реагује на убиство Сулејманија, од Москве и Пекинга, до Београда

Вучић: Не бих улазио у детаље, али то што се догодило уноси много неизвесности у будућност света

Председник Александар Вучић оценио је да је напад америчких беспилотних летелица у Багдаду у коме је убијен утицајни ирански генерал, уноси неизвесност у будућност света. Москва упозорила на пораст тензија, а Пекинг позвао на уздржаност.

Александар Вучић је, упитан да прокоментарише догађај који је од јутрос главна вест у свету, рекао да не би улазио у све што се догодило, али да може да каже да то уноси много неизвесности у будућност света.

САД су ноћас у нападу беспилотних летелица у Ираку убиле генерал-мајора Касима Сулејманија, команданта елитне јединице Иранске револуционарне гарде. Техеран је, у међувремену, најавио одмазду.

Из руског Министарства спољних послова оценили су да ће убиство Сулејманија имати за последицу повећање тензија на Блиском истоку.

Москва напомиње да је убиство “авантуристички потез” уз саучешће иранском народу.

Званични Пекинг је саопштио да се доследно противи употреби силе у међународним односима и позвала све стране на уздржаност.

“Кина позива релевантне стране, нарочито САД, да остану мирне и покажу уздржаност како би се избегла даља ескалација тензија”, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Џенг Шуанг, додајући да се мир и стабилност у региону морају очувати, преноси Ројтерс.

Британски шеф дипломатије Доминик Раб апеловао је на деескалацију ситуације после убиства Сулејманија.

“Одувек смо прознавали претњу коју су представљале снге Куда које је предводио Касем Сулејмани”, навео је Раб и додао је да све стране да спусте тензије.

И ирачки председник Бархам Салих позвао је уздржаност свих страна.

“Ирак мора да стави своје националне интересе на прво место и избегне нове трагедије оружаног сукоба који већ хара земљом више од 40 година”, нагласио је Салах у саопштењу.

ИЗРАЕЛ ЈАЧА ПРИПАВНОСТ ВОЈСКЕ
Најближи амерички савезник на Блиском истоку и највећи регионални непријатељ Ирана, Израел још није јавно реаговао на смрт Сулејманија.

Ипак, кабинет премијера Бенјамина Нетанијахуа потврдио је да ће се он вратити раније из посете Грчкој, преноси Ројтерс.

Израелски војни радио објавио је да је војска повећала приправност, а министар одбране Нафтали Бенет састао се са војним и обавештајним шефовима ради процене ситуације.

 

Извор РТС/Танјуг/Ројтерс, 3. јануар 2019.