Svet reaguje na ubistvo Sulejmanija, od Moskve i Pekinga, do Beograda

Vučić: Ne bih ulazio u detalje, ali to što se dogodilo unosi mnogo neizvesnosti u budućnost sveta

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da je napad američkih bespilotnih letelica u Bagdadu u kome je ubijen uticajni iranski general, unosi neizvesnost u budućnost sveta. Moskva upozorila na porast tenzija, a Peking pozvao na uzdržanost.

Aleksandar Vučić je, upitan da prokomentariše događaj koji je od jutros glavna vest u svetu, rekao da ne bi ulazio u sve što se dogodilo, ali da može da kaže da to unosi mnogo neizvesnosti u budućnost sveta.

SAD su noćas u napadu bespilotnih letelica u Iraku ubile general-majora Kasima Sulejmanija, komandanta elitne jedinice Iranske revolucionarne garde. Teheran je, u međuvremenu, najavio odmazdu.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenili su da će ubistvo Sulejmanija imati za posledicu povećanje tenzija na Bliskom istoku.

Moskva napominje da je ubistvo “avanturistički potez” uz saučešće iranskom narodu.

Zvanični Peking je saopštio da se dosledno protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima i pozvala sve strane na uzdržanost.

“Kina poziva relevantne strane, naročito SAD, da ostanu mirne i pokažu uzdržanost kako bi se izbegla dalja eskalacija tenzija”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Dženg Šuang, dodajući da se mir i stabilnost u regionu moraju očuvati, prenosi Rojters.

Britanski šef diplomatije Dominik Rab apelovao je na deeskalaciju situacije posle ubistva Sulejmanija.

“Oduvek smo proznavali pretnju koju su predstavljale snge Kuda koje je predvodio Kasem Sulejmani”, naveo je Rab i dodao je da sve strane da spuste tenzije.

I irački predsednik Barham Salih pozvao je uzdržanost svih strana.

“Irak mora da stavi svoje nacionalne interese na prvo mesto i izbegne nove tragedije oružanog sukoba koji već hara zemljom više od 40 godina”, naglasio je Salah u saopštenju.

IZRAEL JAČA PRIPAVNOST VOJSKE
Najbliži američki saveznik na Bliskom istoku i najveći regionalni neprijatelj Irana, Izrael još nije javno reagovao na smrt Sulejmanija.

Ipak, kabinet premijera Benjamina Netanijahua potvrdio je da će se on vratiti ranije iz posete Grčkoj, prenosi Rojters.

Izraelski vojni radio objavio je da je vojska povećala pripravnost, a ministar odbrane Naftali Benet sastao se sa vojnim i obaveštajnim šefovima radi procene situacije.

 

Izvor RTS/Tanjug/Rojters, 3. januar 2019.

Pratite nas na YouTube-u