Društvo srpskih domaćina podržalo proteste pravoslavnih vernika u Crnoj Gori

DSD traži da Srbija svim legitimnim sredstvima podrži Srbe u Crnoj Gori

Društvo srpskih domaćina pruža snažnu i bezrezervnu podršku srpskom narodu u Crnoj Gori, koji ovih dana na dostojanstven i veličanstven način brani svoje pravoslavne hramove i svetinje.

Tražimo povlačenje protiv-Božijeg, necivilizacijskog i protivustavnog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je doneo režim Mila Đukanovića, po nalogu i uz podršku svojih zapadnih mentora. Zakon o (ne)slobodi veroispovesti je donet sa ciljem da legalizuje otimanje hramova Srpskoj pravoslavnoj crkvi – što nije smeo da se usudi da uradi ni jedan okupator na  ovim prostorima.

Primena ovog zakona bila bi opasan pravni presedan koji bi mogli da iskoriste albanski separatisti u Prištini i da donošenjem sličnog „zakona“ pokušaju da otmu i prisvoje srpsko duhovno i kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Ukidanje ovog skandaloznog zakona treba da bude samo prvi korak u korenitoj promeni teškog položaja srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je trenutno najdiskriminisaniji narod u Evropi.

Društvo srpskih domaćina podržava sveštenstvo, monaštvo i verni srpski narod u Crnoj Gori, episkope na čelu sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem, čuvarom i naslednikom trona velikog Svetog Petra Cetinjskog, kao i sve političke, nacionalne i kulturne organizacije Srba u Crnoj Gori koje brane identitet i nacionalna prava srpskog naroda u ovoj državi.

Pozdravljamo sve izraze srpske solidarnosti i manifestacije podrške braći u Crnoj Gori, koje smo ovih dana videli, od Banjaluke, Pala, Vrbasa, Beograda, Jagodine, Niša, Leskovca, pa do srpskih sredina u Makedoniji, i drugim mestima u matici i rasejanju, a koje govore da – uprkos sankcijama, bombardovanjima, stalnim pritiscima i drugim oblicima društvenog inženjeringa od strane Zapada – duh i volja srpskog naroda nisu slomljeni.

Društvo srpskih domaćina poziva sve srpske rodoljube na sabornost i slogu u odbrani prava naših ugroženih sunarodnika i od državnih organa Republike Srbije traži da svim legitimnim sredstvima pomognu srpskom narodu u Crnoj Gori.

 

Predsednik Društva srpskih domaćina

 

Nićifor Aničić