Невероватне сцене из Техерана, милиони Иранаца испраћају Сулејманија (ВИДЕО)

Више хиљада Ирачана придружило се јуче погребној поворци у Багдаду

Посмртни остаци најутицајнијег иранског генерала Касема Солејманија допремљени су данас у Иран, где су се окупили многобројни грађани.

Тело генерала Солејманија, који је убијен у америчком нападу у Ираку, превезено је авионом у град Ахваз, на југозападу Ирана, навео је Ројтерс.

Иранска агенција ИРИБ објавила је видео-снимак на којем је приказано како се из авиона износи ковчег обмотан иранскoм заставом, док свира војни оркестар.

Хиљаде људи обучених у црно прошло је у поворци кроз Ахваз, што је преносила државна телевизија.

Иранске власти су допремиле Солејманијево тело у тај град који је био главно поприште борби током крвавог рата између Ирака и Ирана од 1980. до 1988. године током којег се генерал истакао, пренео је АП.

Власти планирају да ковчег са његовим телом касније данас буде пребачен и у град Машад, а потом у понедељак у Техеран и Ком, где ће бити организоване погребне поворке грађана, да би у уторак био сахрањен у свом родном граду Керману.

Ирачки премијер Адел Абдул Махди прогласио је јуче тродневну жалост.

Више хиљада Ирачана придружило се јуче погребној поворци у Багдаду у знак жалости за убијеним иранским генералом, лидером ирачке шиитске милиције (PMF) Абу Махдијем ел Мухандисом и осталима који су у петак убијени у америчком ваздушном нападу у Ираку.

 

Извор РТС/Ројтерс/Танјуг, 05.01.2020.

Фото: Сабах Арар/AFP