Neverovatne scene iz Teherana, milioni Iranaca ispraćaju Sulejmanija (VIDEO)

Više hiljada Iračana pridružilo se juče pogrebnoj povorci u Bagdadu

Posmrtni ostaci najuticajnijeg iranskog generala Kasema Solejmanija dopremljeni su danas u Iran, gde su se okupili mnogobrojni građani.

Telo generala Solejmanija, koji je ubijen u američkom napadu u Iraku, prevezeno je avionom u grad Ahvaz, na jugozapadu Irana, naveo je Rojters.

Iranska agencija IRIB objavila je video-snimak na kojem je prikazano kako se iz aviona iznosi kovčeg obmotan iranskom zastavom, dok svira vojni orkestar.

Hiljade ljudi obučenih u crno prošlo je u povorci kroz Ahvaz, što je prenosila državna televizija.

Iranske vlasti su dopremile Solejmanijevo telo u taj grad koji je bio glavno poprište borbi tokom krvavog rata između Iraka i Irana od 1980. do 1988. godine tokom kojeg se general istakao, preneo je AP.

Vlasti planiraju da kovčeg sa njegovim telom kasnije danas bude prebačen i u grad Mašad, a potom u ponedeljak u Teheran i Kom, gde će biti organizovane pogrebne povorke građana, da bi u utorak bio sahranjen u svom rodnom gradu Kermanu.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi proglasio je juče trodnevnu žalost.

Više hiljada Iračana pridružilo se juče pogrebnoj povorci u Bagdadu u znak žalosti za ubijenim iranskim generalom, liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem el Muhandisom i ostalima koji su u petak ubijeni u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

 

Izvor RTS/Rojters/Tanjug, 05.01.2020.

Foto: Sabah Arar/AFP

Pratite nas na YouTube-u