Ирачки парламент изгласао избацивање трупа САД, Трамп одговорио претњом

„Ако траже да одемо, ако то не учинимо на врло пријатељској бази, ми ћемо им увести санкције какве никада раније нису видели“

Ирачки парламент донео је резолуцију којом позива владу у Багдаду да тражи да амерички војници трајно напусте ту земљу. Ирачки парламент је позвао владу да откаже „позив за помоћ који је упућен коалицији коју предводи САД”.

Резолуције парламента, за разлику од закона, нису обавезујуће за владу, али се верује да ће ова бити вероватно узета у обзир, преноси Ројтерс. Како је најављено, ванредном заседању је присуствовао и ирачки премијер Адел Абдул Махди који је иницирао резолуцију.

„Упркос унутрашњим и спољним потешкоћама које имамо, то је најбоља одлука за Ирак”, рекао је Абдул Махди, преноси Танјуг. До одлуке је дошло пошто су америчке снаге у ваздушном нападу убиле иранског генерала Касима Сулејманија и још неколико људи.

ПОДНЕТА ТУЖБА У УН ЗБОГ АМЕРИЧКОГ НАПАДА КОД БАГДАДА
Ирачко Министарство иностраних послова поднело је тужбу Савету безбедности УН због „америчких напада на ирачке базе” и „убиства припадника ирачке војне команде и пријатеља”, саопштено је у Багдаду.

Ирак сматра кршењем суверенитета напад беспилотном летелицом на аеродром код Багдада где су у петак страдали ирански генерал Касем Солејмани и Абу Мехди ал Мухандис, један од командата проиранске парвојне коалиције која је саставни део ирачких снага. Министарство је саопштило раније данас да је на разговор позвало америчког амбасадора протестујући због кршења суверенитета Ирака након напада и убиства иранског генерала Касема Солејманија.

Америчком амбасадору у Ираку Метјуу Тјулеру је пренето да „америчке нелегитимне војне операције представљају нападе и дела су за осуду јер могу да доведу до ескалације тензија у региону”, наводи се у саопштењу ирачког Министарства и додаје да су САД том акцијом прекршиле суверенитет Ирака, преноси Бета.

 

Извор Политика, 05. јануар 2020.

 

ТРАМПОВА ПРЕТЊА БАГДАДУ
Амерички председник Доналд Трамп запретио је Ираку строгим санкцијама у случају да америчке трупе морају да напусте ту земљу.

“Ако траже да одемо, ако то не учинимо на врло пријатељској бази, ми ћемо им увести санкције какве никада раније нису видели”, рекао је Трамп новинарима у недељу увече, пошто је у ирачки парламент затражио протеривање америчких војника.

Он је додао да би санкције уведене Ирану деловале слабо према санкцијама које би САД увеле Ираку. Парламент Ирака одлучио је јуче да протера снаге међународне коалиције из те земље због америчког напада на багдадски аеродром у коме је погинуо ирански генерал.

 

Насловна фотографија: Reuters

 

Извор Бета/НСПМ, 06. јануар 2020.