Вучић: Приштина спрема сличан закон као Подгорица

„Не бих искључио ту могућност“ рекао је Вучић, али је истакао да је наш народ кад је јединствен тврд орах и жилав у жељи да очува своје

Председник Александар Вучић каже да не би искључио могућност да и Приштина прибегне доношењу сличног закона какав је о слободи вероисповести донела Црна Гора. Он поручује да је наш народ кад је јединствен тврд орах и жилав у жељи да очува своје.

Вучић је рекао да су и такве припреме у току, што се може видети и по њиховим уџбеницима. Каже и да се кампања о косовској баштини, која наводно треба да буде различита, да у њу уђу исламски и православни споменици, да је породица Гаши изградила Дечане… води већ више година. “Не бих искључио ту могућност” рекао је Вучић, али је истакао да је наш народ кад је јединствен тврд орах и жилав у жељи да очува своје.

“Када људима дирнете у то да не смеју да сачувају име и презиме, своју веру и цркву своје споменике култуире, своју баштину, онда се тај дух снаге и енергије и слободе пробуди у сваком Србину и онда ми умемо и да се изборимо”, истакао је Вучић.

Вучић је изјавио да га нико из Европске уније није позвао да би га убеђивао да не иде у Црну Гору на Бадњи дан. “Али да јесте, мој одговор би био да Србија своје одлуке доноси одговорно и суверено”, поручио је Вучић на конференцији за новинаре у вили Мир.

Вучић је пренео и да је пре два дана разговарао са секретаром за националну безбедност САД (Робертом) О’Брајеном, о ситуацији у региону, али и да су имали добар разговор, али да нису говорили о Црној Гори. Упитан да коментарише то што је америчка амбасадорка у Црној Гори критковала паљење црногорске заставе у Београду, а не и пребијање свештеника у Црној Гори, Вучић је рекао да паљење заставе није нешто чиме неко треба да се дичи. Али, додаје да је чудно то што није приметила тај догађај у Црној Гори, али јесте у Београду, и додао да не треба у свему кривити америчке амбасадоре, оцењујући то као израз односа према Србији и Србима. Јер, како каже другачије објаснити однос према питању покожаја Албанаца у Северној Македонији и Срба у Црној Гори.

На питање зашто није раније реаговао поводом спорног закона о слободи веросповести, Вучић каже да је са Ђукановићем разговарао чим се закон нашао у процедури и да је урадио све да заштити интерес српског народа, поштујући независност и интегритет државе Црне Горе..

Одбацује примедбе оних који сматрају да је Србија требало раније да зна да се закон припрема, уз примедбу – није ваљда да треба да шпијунирамо ДПС и црногорску владу.

“Од 2006. Црна Гора је независна. Ми немамо право да се мешамо у унутрашње ствари”, поручио је Вучћ, наводећи да да умногоме бивша власт сноси одговрност што је до распда СРЈ дошло. Коштуница, како каже, то вероватно не би подржао, али су Тадић и Ђилас својом неспособносћу томе допринели, сматра Вучић.

Указује и да је када је закон потписан изашао са најотријим ставом о том питању и да не одустаје ни од једне изговрене речи и да нико неће да га ућутка због мишљења као што то покушавају у Приштини, јер сам поновио истину о случају Рачаку и речи Ивана Теодосијевића.

“Надам се да се ниједан паметњаковић из међународне заједнице нече сетити да тако нешто уради”поручио је Вучић

“МИЛО ЂУКАНОВИЋ ИМА ОТВОРЕН ПОЗИВ ДА ДОЂЕ У СРБИЈУ”
Председник Србије Александар Вучић рекао је да не зна како ће се завршити ситуација у Црној Гори због ступања на снагу Закона о слободи вероисповести. Он је нагласио да се нада миру и поручио да је спреман да разговара са председником Црне Горе Милом Ђукановићем када он буде спреман за то.

“Има отворен позив да дође у Србију”, поручио је Вучић

Најавио је да ће Србија са Црном Гором гледати да гради добре односе, али и да нема сумње да ће указивати на муке и проблеме са којима се суочава наш народ.

Вучић је на конференцији за новинаре у вили Мир, одговарајући на констатацију да се ситуација у Црној Гори се не смирује, да Закон о слободи вероисповести у среду ступа на снагу. На питање шта је саветовао политичке лидере Срба, да ли се чуо са црногорским колегом Милом Ђукановићем, И какав развој очекује, указао да црногорске власти ситуацију и закон тумаче као искључиво унутрашње питање.

“Нисам се чуо са Ђукановићем, а увек сам спреман да разговарам о свему. Када год буде желео да разговара са мном, спреман сам. Колико знам, није тренутно у региону. Има отворен позив да дође у посету Србији. Они тумаче то као искључиво унутрашње питање. Видео сам жестоке нападе на мене и политику Србије, која је била добронамерна. Из Ђукановићевог ДПС-а и свих њихових медија“, објаснио је он.

Казао је да, ако се погледа како је све организовано неколико дана, онда ће се све добро разумети.

„Оно што бих волео да неко разуме је колико је незадовљство нашег народа, али и других људи у Црној Гори. Ако ће да реагују добро, ако не у реду. Нисам саветовао ништа политичке лидере. Моје је да их саслушам, да чујем шта они мисле, шта има мени да кажу. Могу да им изнесем свој нешто шири поглед на ситуацију, без икаквих савета. Одавно сам научио да не саветујем никог“, рекао је Вучић.

Он каже да неће себи да придаје значај тиме што било кога на било који начин саветује.

Истакао је да, као што постоји одговор са свим озбиљно мислећим људима, посебно са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, да се никада не размењују лоше речи између РС и Србије, таква врста џентлменског договора постоји са Србима у Црној Гори, али и другим Србима у региону.

Пренео је да се јутрос чуо са Милорадом Пуповцем, желећи да чује шта он мисли о изборима у Хрватској.

„Рекао сам му шта мислим о свему, и како мислим да ће се одвијати српско-хрватски односи. Нисам га саветовао. Рекао бих да сви они мене посаветују каква их мука мучи, а моје је да видим како Србија може да помогне“, подвукао је он.

Вучић је нагласио да има питање за које нико нема одговор и да ће га постављати стално међународној заједници.

„Као и за Косово, Макрон ми је рекао – у праву си, али… Како је могуће да 25 одсто Албанаца у Северној Македонији буде конститутиван народ, има свој језик, председника скупштине, потпредседника владе, а 28,7 одсто Срба у Црној Гори нема никога и нигде, и никаква права?“, рекао је он.

Вучић је истакао да је смисао неких, који говоре да није важно да ли ћеш се изјашњавати као Србин или нешто друго, не би ли се смањио број Срба на попису 2021.

“Ја сам се тих трикова нагледао. Политички сам ветеран. Нико није побеђивао са таквом разликом као ја. У првом кругу, када увек мањи број гласача излази, на председничким изборима сам добио више него Зоран Милановић и Колинда Грабар Китаровић на овим изборима заједно“, истакао је он.

“ХРВАТСКОЈ СВАКО ДОБРО ЖЕЛИМ”
Председник Србије, Александар Вучић, рекао је да Хрватској жели свако добро, да односи Србије и Хрватске треба да буду добри, најавио је честику на изборној победи Зорану Милановићу и поручио да није фасциниран увредама изреченим на његов рачун у тамошњој изборној кампањи, и да их се, каже, не боји.

“Ја желим мир стабилност поштовање нашег народа и данашња порука коју сам пренео и српској деци из Хрватске је, колико је важно јединство нашег народа, да се служимо истим језиком и ћириличним писмом, поштујући и сва друга писма”, рекао је Вучић.

Додао да он лично нема никакав проблем проблем са оптужбама које му се пребацују и истакао да порука о јединству српског народа показује колико смо жилав народ, који је успео да пронађе излаз из сопствене катаклизме у којој смо се нашли 2012. и 2013.

Председник је на питање новинара како коментарише то да је Зоран Милановић док је био премијер о Србији говорио да је “шака јада”, Вучић је рекао да је данас Бадњи дан, а сутра Божић и да му, како је рекао, неприличи да изговара тешке рече.

“Као пристојан човек разуме се да ћу послати честику Милановићу, када буду објављени званични резултати”, рекао је Вучић.

Што се тиче оптужби изречених на његов и на рачун Србије током изборне кампање у Хрватској, Вучић је рекао да се наслушао до сада различитих оптужби, бројних лажи и неистина, да је истрпео много увреда, али то је, истакао је, његов посао.

“Не би било у реду да реагујем на другачији начин, на све те увреде сам реаговао ћутањем и још већим радом”, казао је председник.

Истакао је да је, чак и када је био испровоцирао, натерао сам себе да прећитим и не одговори на увреде да је Србија “шака јада”, или да је “Србија слабија од Хрватске”, или да сам “кабадахија”, или да смо ми нешто лагали у вежи са мигрантском кризом.

“Слегнете раменима, пустите те великане да раде то што раде. Хрватској желим свакој добро, али Србији желим увек двоструки раст у односу на Хрватску. Упевали смо да имамо значајно већи раст и надам се да ће и у наредним годинама тај раст бити у нашу корист”, рекао је председник.

На питање како тумачи то да га је Милановић оптужио да је одговоран за актуелну ситуацију у Црној Гори, Вучић је одговорио питањем: “Шта очекујете да кажем људима који не знају ша говоре”.

Подсетио је и да су неки говорили да је све то он договорио са Милом Ђукановићем, иако је, како је рекао, безброј пута до сада говорио шта мисли да се дешава српском народу у Црној Гори. Председник је цитирао Александра Тијанића, који је, како је рекао, имао једну фантастичну реченицу, а то је: “Да се свако креће у границама сопствене покварености”.

Све оно, казао је Вучић, што би такви какви су хтели на мене да пребаце, говори о њима. На питање какав ће бити однос Хрватске према Србији, након победе Милановића и шта он очекује, Вучић је рекао да не очекује ништа. Испратио је, каже, сваку предизборну дебату, али не желе да се меша у њихове унутрашње односе.

Истиче да није уплашен за будућност Србије.

“Хоће ли они да зауставе Србију на европском путу” запитао је и додао да уједно одговора и како је рекао свом пријатељу министру Александру Вулину који је рекао да Србија треба да преиспита свој европски пут: “Србија се налази на европском путу и Србија не мења своју политику због дневно политичких догађаја”, казао је председник.

Нек Хрватска ради свој посао, рекао је и додао да “блокирали они нас или не блокирали, раст Србије ће да се повећава, да расте и да буде двоструко виши”. “Њима желимо све најбоље и ми треба да имамо добре односе са Хрватском. А да ли сам оптимиста, не желим да се изјашњавам”, рекао је председник Вучић.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Танјуг/Б92, 06. јануар 2020.