Dačić: Razbiti agenture crnogorskih službi u Srbiji

Dačić dodaje da je vlast u Crnoj Gori potpisala sve što su mogli da potpišu poslednjih 20, 30 godina protiv interesa Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je za vreme predsednika Srbije Borisa Tadića postojala namera da se i u Srbiji donese zakon o verskim zajednicama, ni približno sličan crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti, ali da su se tada tome protivile SPC, ali i katolička i evangelistička crkva i islamska verska zajednica.

„Oni su bacili anatemu na Božidara Đelića zbog donošenja tog zakona”, rekao je Dačić na TV „Hepi” i naglasio da se u Srbiji vraća imovina crkvama, dok se u Crnoj Gori odvija nacionalizacija, odnosno podržavljenje crkvene imovine, kao što je bilo posle 1945. godine.

Dačić je rekao se niko iz EU ne oglašava za prava 29 odsto Srba u Crnoj Gori i navodi da bi bila kao kriza oko Irana da Srbija donese zakon o slobodi veroispovesti na način kao što ga je usvojila Crna Gora.

„Zamislite kada bi Srbija sada donela zakon gde bi verske zajednice bile regulisane na način kao u Crnoj Gori, da mi sad možemo da raspolažemo biskupijom ili možda da raspolažemo džamijama ili sinagogama ovde u Srbiji. To bi bila kao kriza oko Irana”, rekao je Dačić.

Dačić kaže da je vlast u Crnoj Gori potpisala sve što su mogli da potpišu poslednjih 20, 30 godina protiv interesa Srbije. Oni, kako navodi, čak i ne pitaju šta potpisuju.

Kaže da je njegova izjava da je zadatak Srbije da razbije agenture crnogorskih službi koje deluju iz Srbije protiv interesa srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, okarakterisana kao fašistička.

„A nije fašizam da se ukinu prava 30 odsto građana Crne Gore? Nije fašizam što neko ne može da se zaposli u državnoj službi”, upitao je Dačić.

Podseća da je na poslednjem popisu stanovništva u Crnoj Gori 29 odsto stanovništva se izjasnilo da su Srbi, 42 odsto da im je maternji jezik srpski, više od 70 odsto su pravoslavne vere.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova

 

Izvor Politika, 08. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u