Ирачки премијер обавестио Американце које базе ће бити нападнуте

Према наводима Си-Ен-Ена, који се позива на дипломатске изворе, Ирак је раније упозорио Американце о томе које базе ће бити нападнуте

Власти Багдада раније су обавестиле америчке званичнике о томе које војне базе ће Иран гађати, преноси Си-Ен-Ен.

Према наводима Си-Ен-Ена, који се позива на дипломатске изворе, Ирак је раније упозорио Американце о томе које базе ће бити нападнуте.

Вршилац дужности ирачког премијера Адел Абдел Махди претходно је изјавио да је добио упозорење од власти Ирана да ће ускоро бити изведени напади. Према тврдњама извора, иранска страна је такође обавестила Ирак којим базама не треба да се приближавају.

Иранска војска је 8. јануара извела ракетни напад на америчке објекте у Ираку. Чувари исламске револуције (елитни одред иранске војске) назвао је ову операцију „Мученик Сулејмани“. Неки медији јављају да је том приликом нанета велика материјална штета.

Званични представник Пентагона Џонатан Хофман је изјавио да је синоћ око 23 часа и 30 минута по средњеевропском времену Иран испалио више десетина балистичких пројектила на снаге САД и међународне антитерористичке коалиције у Ираку.

 

Насловна фотографија: middle-east-online.com

 

Извор Спутњик, 08. јануар 2020.