У Ирану пао украјински авион, разлог несреће непознат

Авион се срушио само неколико сати након што је Иран извео ракетни напад на две базе у Ираку у којима су смештене америчке снаге

Украјински авион “боинг 737” са 176 људи на лету за Кијев срушио се након полетања са аеродрома у Техерану, преноси РТ. Нема преживелих.

Авион је полетео са међународног аеродрома “Имам Хомеини” у иранској престоници када се запалио један од мотора, изјавио је портпарол иранске службе за саобраћај Касим Бинијаз. Пилот је изгубио контролу над летелицом која се срушила, навео је Бинијаз, пренела је иранска агенција Ирна.

У авиону се налазило 167 путника и девет чланова посаде, а полетео је за Кијев, главни град Украјине, преноси АП. Украјински председник Володимир Зеленски изразио је саучешће породицама жртава. Зеленски је, позивајући се на прелиминарне извештаје, рекао да су сви путници и чланови посаде погинули. Украјински председник је због несреће прекинуо посету Оману и вратио се у Кијев. Украјински премијер Олексиј Гончарук је изјавио да се утврђује колико је држављана Украјине погинуло Авион се по рушењу у близини аеродрома запалио.

“Пожар је великих размера…имамо 22 возила хитне помоћи, четири амбулантна аутобуса и хеликоптер”, изјавио је за иранску државну телевизију шеф иранске службе за ванредне ситуације Пирхосеин Куливанд, преноси Ројтерс. Тас наводи да су припадници иранске спасилачке службе пронашли “црну кутију”. Она је пронађена у близини иранске престонице и предата полицијским службама.

Према сајту “Флајт радар 24”, контакт са авионом је прекинут практично одмах по полетању. На месту несреће виде се разбацани делови олупине авиона и тела жртава, као и спасиоци који са маскама претражују терен док ту област надлећу хеликоптери.

Авион се срушио само неколико сати након што је Иран извео ракетни напад на две базе у Ираку у којима су смештене америчке снаге, у знак одмазде због убиства иранског генерала Касима Сулејманија. У питању је три године стар авион “боинг 737-НГ”. Боингов портпарол је рекао да је компанија обавештена о несрећи у Ирану и да прикупља додатне информације.

 

Извор Танјуг/Б92, 08. јануар 2020.

 

“НИЈЕ РАКЕТНИ НАПАД НИТИ ТЕРОРИЗАМ”
Проблем са мотором авиона узрок је рушења украјинског авиона у Ирану, а не ракетни напад или тероризам, објавила је украјинска амбасада у Ирану. Реч је о прелиминарним информацијама.

Украјинска амбасада је саопштила и да је 168 људи купило карте за лет. Украјински авион, који се са 176 путника и чланова посаде срушио убрзо по полетању са аеродрома у Техерану, није прогласио узбуну. То је изјавио Хасан Резеифар, генерални директор комисије иранске организације за цивилну авијацију која истражује авионске несреће.

Иранска државна телевизија је објавила да су у авиону била 32 странца. Украјински авион се срушио убрзо по полетању са техеранског аеродрома “Имам Хомеини” због техничких проблема, преноси Ројтерс.

Авион се срушио само неколико сати након што је Иран извео ракетни напад на две базе у Ираку у којој су смештене америчке снаге, у знак одмазде због убиства иранског генерала Касема Сулајманија. Портпарол иранске службе за саобраћај, Касем Биниаз, изјавио је да се један од мотора на авиону запалио.

Пилот је изгубио контролу над летелицом која се срушила, навео је Биниаз, пренела је иранска агенција Ирна. У авиону се налазило 167 путника и девет чланова посаде, а полетео је за Кијев, главни град Украјине, преноси АП.

 

Извор Танјуг/Б92, 08. јануар 2020.

 

ПОВУЧЕНО САОПШТЕЊЕ О УЗРОКУ ПАДА АВИОНА
Амбасада Украјине у Ирану заменила је саопштење о узроцима пада авиона у Техерану у којем се терористички или ракетни напад искључује као узрок несреће. Амбасада је у новом саопштењу навела да се узроци инцидента “разјашњавају”, као и да претходна саопштења о узроцима несреће “нису званична”.

“Информације о узроцима авионске несреће разјашњава комисија. Свако саопштење које се односи на узроке несреће пре одлуке наведене комисије није званично”, каже се у саопштењу.

У првобитном саопштењу на сајту Амбасаде, које је уклоњено, одбачен је терористички напад као могући узрок пада, уз навођење да прелиминарне информације сугеришу на неисправност мотора.

Украјински авион, који се са 176 путника и чланова посаде срушио убрзо по полетању са аеродрома у Техерану, није прогласио узбуну. Авион се срушио само неколико сати након што је Иран извео ракетни напад на две базе у Ираку у којима су смештене америчке снаге, у знак одмазде због убиства иранског генерала Касима Сулејманија.

Портпарол иранске службе за саобраћај Касем Бинијаз изјавио је да се један од мотора на авиону запалио. У авиону се налазило 167 путника и девет чланова посаде, а полетео је за Кијев, главни град Украјине.

Две црне кутије пронађене су на месту пада авиона, објавила је државна иранска телевизија. Међутим, како је изјавио начелник иранске организације цивилног ваздухопловства Али Абедзадех, црне кутије неће бити предате произвођачу авиона.

Неименовани ирански званичник је изјавио да су црне кутије оштећене, али да се верује да се подаци могу очитати, наводи Ројтерс. Истовремено, Абедзадех је рекао да за сада није јасно у коју земљу ће Иран послати црне кутије где ће подаци бити анализирани, јавила је агенција Мехр, преноси Индепендент.

Украјински председник Владимир Зеленски је позвао на уздржавање од “непроверених верзија” поводом пада украјинског путничког авиона у Техерану.

“Све позивам да се уздрже од спекулација и изношења непроверених верзија несреће пре објаве званичних извештаја”, казао је Зеленски, преноси Тасс. У Украјини је оформљена Комисија која ће истражити узрок авионске несреће.

 

Насловна фотографија: AFP via Getty Images/Getty

 

Извор Танјуг/Б92, 08. јануар 2020.