Љ. Смајловић: Иран је покушао да спасе образ, али није одговорио пропорционално

Иако су они наизглед спасили образ, све до избора могу да чине разне мале провокације, можда да убију неког америчког цивила

Свет се плашио реакције америчког председника Доналда Трампа на иранске ракетне нападе на базе у Ираку у којима су били војници САД, међутим он је рекао да је све у реду и то јесте деескалација, рекла је за РТС колумнисткиња Љиљана Смајловић.

Љиљана Смајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да је Иран непредвидива сила за коју се никада не зна како ће да ратује. Међутим, додаје да Доналд Трамп воли да има репутацију да је непредвидив. Истиче да Трамп воли да се представи као опасан човек и да ужива у том имиџу.

Према њеним речима, Иран је урадио нешто да би себи спасао образ, али ракетни напади на базе у Ираку и убиство генерала Солејманија нису пропорционалне ствари. Смајловићева каже и да је директорка ЦИА предвидела да, ако Сулејмани буде убијен, Иран ће вероватно одговорити гађањем база у Ираку.

Каже да је Трамп човек који је говорио да Америка мора да се повуче из бесмислених ратова и да је у кампањи за председника често коришћено убиство америчког амбасадора у Бенгазију. Додаје да је то смртно ранило политичку каријеру Хилари Клинтон.

Међутим, каже Смајловићева, Трампа су понизили нападом на америчку амбасаду у Ираку, а ту према њеним речима, има улоге Ирана. “То код нас није изгледало драматично, али у Америци је непрекидно било на телевизији”, рекла је Смајловићева.

Истиче да сада нико не помиње да су демонстранти упали у амбасаду и да је то нестало из медија, јер је Трамп повукао јак потез. Наводи да амерички председник неће дозволити да изгледа слаб, јер наступа са позиције моћи, уз стално помињање да ће он Америку поново да учини великом.

ИРАН МОЖЕ ДА ПРОВОЦИРА
Међутим, истиче Смајловићева, то је и опасно јер сада Иран може да учини председника слабим. Иако су они наизглед спасили образ, све до избора могу да чине разне мале провокације, можда да убију неког америчког цивила…

Према њеним речима, све што се ради у изборној години у САД у вези је са изборима, а Трамп је повукао потез који делује одлучно. Такође, Смајловићева каже и да се променила важност Блиског истока за Америку, јер је сада Америка највећи произвођач нафте на свету, али Иран ипак има могуност за провокације и да тера Трампа да узвраћа.

На питање о могућем рату, Смајловићева наводи да је у први час било много дезинформација, нарочито на Твитеру, као и да људи лако поверују у оно што им се чини кредибилно. Ипак, каже да смо јуче открили да се ствари контролишу, да чак можда постоји и неки договор преко треће силе.

Додаје да ће Иран наставити да се свети и подсећа да је Хамнеј обећао да ће Револуционарна гарда осветити свог команданта. “Ово је отворен одговор, али има милион начина да Иран напада Американце и да им загорчава живот”, рекла је Љиљана Смајловић. Каже да не би требало заборавити да су САД учествовале у агресији на Иран када је та земља ратовала са Ираком.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор РТС, 09. јануар 2020.