Lj. Smajlović: Iran je pokušao da spase obraz, ali nije odgovorio proporcionalno

Iako su oni naizgled spasili obraz, sve do izbora mogu da čine razne male provokacije, možda da ubiju nekog američkog civila

Svet se plašio reakcije američkog predsednika Donalda Trampa na iranske raketne napade na baze u Iraku u kojima su bili vojnici SAD, međutim on je rekao da je sve u redu i to jeste deeskalacija, rekla je za RTS kolumnistkinja Ljiljana Smajlović.

Ljiljana Smajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da je Iran nepredvidiva sila za koju se nikada ne zna kako će da ratuje. Međutim, dodaje da Donald Tramp voli da ima reputaciju da je nepredvidiv. Ističe da Tramp voli da se predstavi kao opasan čovek i da uživa u tom imidžu.

Prema njenim rečima, Iran je uradio nešto da bi sebi spasao obraz, ali raketni napadi na baze u Iraku i ubistvo generala Solejmanija nisu proporcionalne stvari. Smajlovićeva kaže i da je direktorka CIA predvidela da, ako Sulejmani bude ubijen, Iran će verovatno odgovoriti gađanjem baza u Iraku.

Kaže da je Tramp čovek koji je govorio da Amerika mora da se povuče iz besmislenih ratova i da je u kampanji za predsednika često korišćeno ubistvo američkog ambasadora u Bengaziju. Dodaje da je to smrtno ranilo političku karijeru Hilari Klinton.

Međutim, kaže Smajlovićeva, Trampa su ponizili napadom na američku ambasadu u Iraku, a tu prema njenim rečima, ima uloge Irana. “To kod nas nije izgledalo dramatično, ali u Americi je neprekidno bilo na televiziji”, rekla je Smajlovićeva.

Ističe da sada niko ne pominje da su demonstranti upali u ambasadu i da je to nestalo iz medija, jer je Tramp povukao jak potez. Navodi da američki predsednik neće dozvoliti da izgleda slab, jer nastupa sa pozicije moći, uz stalno pominjanje da će on Ameriku ponovo da učini velikom.

IRAN MOŽE DA PROVOCIRA
Međutim, ističe Smajlovićeva, to je i opasno jer sada Iran može da učini predsednika slabim. Iako su oni naizgled spasili obraz, sve do izbora mogu da čine razne male provokacije, možda da ubiju nekog američkog civila…

Prema njenim rečima, sve što se radi u izbornoj godini u SAD u vezi je sa izborima, a Tramp je povukao potez koji deluje odlučno. Takođe, Smajlovićeva kaže i da se promenila važnost Bliskog istoka za Ameriku, jer je sada Amerika najveći proizvođač nafte na svetu, ali Iran ipak ima mogunost za provokacije i da tera Trampa da uzvraća.

Na pitanje o mogućem ratu, Smajlovićeva navodi da je u prvi čas bilo mnogo dezinformacija, naročito na Tviteru, kao i da ljudi lako poveruju u ono što im se čini kredibilno. Ipak, kaže da smo juče otkrili da se stvari kontrolišu, da čak možda postoji i neki dogovor preko treće sile.

Dodaje da će Iran nastaviti da se sveti i podseća da je Hamnej obećao da će Revolucionarna garda osvetiti svog komandanta. “Ovo je otvoren odgovor, ali ima milion načina da Iran napada Amerikance i da im zagorčava život”, rekla je Ljiljana Smajlović. Kaže da ne bi trebalo zaboraviti da su SAD učestvovale u agresiji na Iran kada je ta zemlja ratovala sa Irakom.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor RTS, 09. januar 2020.

Pratite nas na YouTube-u