У Црној Гори синоћ на улицама највише људи од почетка протеста

Литије и шетње организоване су у Подгорици, Бијелом Пољу, Беранама, Бару, Плужинама, Никшићу, Жабљаку, Даниловграду...

Широм Црне Горе и данас се одржавају литије и протестне шетње поводом спорног Закона о слободи вероисповести који је усвојила црногорска Скупштина.

Литије и шетње организоване су у Подгорици, Бијелом Пољу, Беранама, Бару, Плужинама, Никшићу, Жабљаку, Даниловграду… Испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици окупило се неколико хиљада људи. Како преносе подгоричке Вијести, у Подгорици ће бити одржан молебан, након којег ће улицама града кренути литија, предвођена свештенством Српске православне цркве.

Испред Храма је дошло неколико хиљада грађана који су данас пешке дошли из племена Кучи. Њихов долазак пропраћен је великим аплаузом присутних грађана. Молитвену литију са иконама и црквеним барјацима од Храма до Цркве Светог Ђорда под Горицом и назад до Храма предводи епископ диоклијски Методије.

Више хиљаде грађана учествовало је на данашњој литији у Бару, коју је предводио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, преносе црногорски медији. После молебана у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, вечерас је, после седмодневног прекида због Божића, поново кренула литија до Цркве Светог Николе у Никољцу.

Мирна шетња због изгласаног Закона о слободи вероисповести, у том граду ће бити организована сваке недеље и четвртка, наводе Вијести. После молебана у Цркви ветих апостола Петра и Павла прочитана је порука Епископског савета СПЦ у Црној Гори од 11. јануара.

„Не надајте се да ће наш молитвени ход стати, нити на то имамо право пред прецима и потомцима. Наш молитвени ход црногорским улицама и шире, нити ће стати нити ће се умањивати све док не буде испуњен онај наш први – и минимални и максимални услов – да оваквог дискриминационог закона више нема”, наводи се, између осталог, у поруци.

Прва велика литија после божићних празника одржана је и у Беранама, преноси Танјуг. Од почетка окупљања, на дан усвајања Закона, шетње су биле масовне, и према најавама наставиће се, као и у другим градовима, четвртком и недељом.

Неколико стотина Жабљачана и вечерас је, након молебана у тамошњој цркви, кренуло у литију улицама тог града на Дурмитору. Литију предводи свештеник из подгоричког Храма Христовог васкрсења Мирчета Шљиванчанин.

После молебана који је служен у Цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама, улицама тог града прошла је литија у знак протеста против Закона о слободи вероисповести. Литију су предводили игуман Пивског манастира Јефтимије Шкулетић и плужински парох, јереј Мирослав Михаиловић, који је краћом беседом захвалио верном народу на љубави и привржености према својој цркви.

Како је казао, црква се нашла пред страшним искушењима, а „главешине пошто не познају суштину вјере и не осећају божју благодат, мислили су да ће у овим хладним данима код људи спласнути жеља, ентузијазам и љубав” да покажу незадовољство Законом о слободу вероисповести.

Међутим, како је рекао, народ широм Црне Горе показао је да неће лако одустати и да се у њему „разбуктала и распламсала вера” која неће бити угашена. У даниловградској цркви Свете Текле почео је молебан, након којег ће грађани предвођени свештенством кренути у молитвену литију до манастира Ждребаоник.

 

Насловна фотографија: mitropolija.com

 

Извор Политика, 12. јануар 2020.