Хафтар напустио преговоре у Москви, Ердоган запретио

Ердоган је изјавио да ће „Турска научити Хафтара лекцији“ уколико не прекине офанзиву у Либији

Командант Либијске националне армије, генерал Халифа Хафтар напустио је Москву, а да није потписао споразум о прекиду ватре, сазнаје Спутњик из неименованих либијских извора.

„Маршал Хафтар је напустио Москву. Споразум није потписао“, рекао је тај извор Спутњика.

„Ел Арабија“ јавља да су оружани сукоби већ настављени на југу Триполија.

Арапски портал „Ел Васат“, који се позива на очевице, саопштио је да се артиљеријске канонаде чују у јужним предграђима престонице Либије, у подручју Салахадин и Ајн Зара.

У данашњим преговорима у руској престоници учествовали су председник Владе националног јединства Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије, генерал Халифа Хафтар, а пре тога одржани су и руско-турски преговори у формату „2+2“ (министри спољних послова и одбране) посвећени решавању ситуације у Либији.

По окончању састанка споразум о прекиду ватре потписао је Сараџ, док је Хафтар тражио да размисли до сутра.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је да је постигнут одређени напредак на тим преговорима.

„Разматран је документ који ће омогућити да се конкретизују питања у вези с прекидом ватре. Прекид ватре је проглашен у поноћ, у недељу 12. јануара. Завршни документ је данас детаљно разматран. Он је био предмет озбиљних преговора. Можемо да саопштимо да је постигнут одређени напредак“, изјавио је Лавров.

 

Извор Спутњик, 14. јануар 2020.

 

ЕРДОГАНОВА ПРЕТЊА
Након што је командант Либијске националне армије Калифа Хафтар напустио Москву без стављања потписа на примирје, огласио се турски председник и запретио.

Хафтар је у Москви присуствовао разговору са премијером међународно признате Либије, а у понедељак је, како су пренели медији, био постигнут и напредак у преговорима о прекиду ватре. Међутим, јутрос је стигла вест да је Хафтар напустио Москву без стављања потписа на споразум о прекиду примирја, а истовремено су поново почели сукоби у Либији. Снаге лојалне Хафтару објавиле су на Фејсбуку да крећу на Триполи.

С друге стране, медијатори пропалих преговора Русија и Турска огласили су се, свако на свој начин. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров подсетио је да је Либија била бомбардована од НАТО 2011. године и рекао: “Још увек се суочавамо с последицама те илегалне, криминалне акције чије последице су највише осетили људи који живе у Либији”.

За разлику од њега, турски председник Тајип Реџеп Ердоган био је много оштрији. Он је изјавио да ће: “Турска научити Хафтара лекцији” уколико не прекине офанзиву у Либији.

“Турска се неће уздржавати да пучиста Хафтар научи лекцију, уколико настави са својом офанзивом против либијског народа и владе”, поручио је Ердоган побуњеном либијском генералу.

Према Ердогановим речима, “пучиста Хафтар” је побегао с преговора у Москви.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

 

Извор Б92, 14. јануар 2020.