Раичевић оптужио америчку амбасаду да стоји иза хапшења, реаговао и УНС

„Није случајно да смо синоћ ухапшени колега Дражен Живковић, и ја. То је, ако се сећате, најавила преко округлог стола и Џуди Куо, службеница амбасаде САД”

После Гојка Раичевића, уредника подгоричког портала ИН4с, из притвора је пуштен да се брани са слободе и уредник портала Борба, Дражен Живковић. Адвокат Раичевића и Живковића, Владан Бојић, изјавио је да је ово „ружна последица за све и за власти у Црној Гори и за новинаре”.

Раичевић и Живковић су пуштени да се бране са слободе након што су одвојено саслушани у Основном државном тужилаштву у Подгорици. Раичевић и Живковић синоћ ухапшени због сумње да су извршили кривично дело изазивање панике и нереда, након што су објавили вест да се у Вили Горица догодила експлозија.

Раичевић је након саслушања у тужилаштву казао да је јасно да је његово хапшење „завера између полиције тужилаштва”, судства која је, како тврди, „координисана од америчке амбасаде” у Подгорици.

„То сам рекао и на саслушања, а рећи ћу и вама. Ово је завера између полиције, тужилаштва, судства која је координисана од америчке амбасаде. Није случајно да смо синоћ ухапшени колега Дражен Живковић, и ја. То је ако се сећате најавила преко округлог стола и Џуди Куо, службеница амбасаде САД”, подсетио је раније данас Раичевић.

Додао је да је „јасно свима да сам ја био следећи након хапшења Анђеле Ђикановић”. Раичевић је казао и да не зна „ко је инспиратор акције полиција или тужилаштво”.

„Сматрам да ће се то знати у наредних пар дана”, рекао је, преноси Танјуг.

Навео је и да је ово последица питања која је послао влади у вези са хапшењем Ђикановићеве и изгласавањем Закона о слободи вероисповести. Раичевић је рекао да је информација о експлозији у Вили Горица објављена након што је добио потврду од два извора.

Адвокат Бојић је казао да не постоји ниједан материјални доказ да је код некога изазвало панику то што је објављена вест да се у Вили Горица догодила експлозија. Испред зграде Општинсиког државног тужилаштва током саслушања Раичевића и Живковића окупило се више опозиционих лидера.

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА РС ОСУДИЛО ХАПШЕЊЕ
Удружење новинара Републике Српске осудило је хапшење уредника подгоричких сајта „ИН4С” и Борбе, Гојка Раичевића и Дражена Живковића, уз поруку да је реч о класичном удару на слободу медија.

Посебно је, поручили су, забрињавајуће да је хапшење Раичевића и Живковића дошло само неколико дана након хапшење главне и одговорне уреднице подгоричког портала ФОС медиа, Анђеле Ђикановић. Сви они су приведени због тврдње да су починили кривично дело ширења лажних вести и узнемиравања грађана.

„Подржавамо борбу против објављивања лажних вести и ширења панике, за шта су наше колеге оптужене, али меру коју су против њих примениле институције Црне Горе сматрамо непримереном и класичним ударом на слободу медија”, саопштено је из Удружења новинара Српске, пренели су бањалучки медији.

У овом удружењу су навели да ће са посебном пажњом пратити наставак процеса против колега у Црној Гори и при томе им на располагање ставити све своје ресурсе, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 13. јануар 2020.

 

РЕАКЦИЈА УНС-А
Удружење новинара Србије (УНС) противи се притварању главних уредника портала ИН4С Гојка Раичевића и „Борбе“ Дражена Живковића у Подгорици под оптужбом да су изазвали панику и неред у јавности објављивањем лажних вести и тражи да хитно буду пуштени.

Полиција је синоћ ухапсила Раичевића и Живковића због сумње, како је саопштено, да су починили кривично дело изазивања панике и нереда у јавности објављивањем лажних вести да је било експлозије у Вили „Горица“, без претходне провере информације. Управа полиције, после објављивања тих вести, навела је да је реч о мањем електро квару, који је убрзо саниран.

Како јавља ИН4С у 9 сати почело је саслушање Раичевића у Основном јавном тужилаштву, објашњавајући да су у наслову спорне вести ставили знак питања како би истакли да је информација непотврђена.

УНС истиче да је хапшење новинара тешко кршење медијских слобода, као и да се борба против лажних вести не може оправдати њиховим лишавањем слободе.

УНС подсећа да је прошле недеље бивша уредница Фос медие Анђела Ђикановић ухапшена под оптужбом да је објављивање лажне информације, да су припадници специјалне косовске полицијске јединице РОСУ на располагању црногорским безбедносним органима на Бадњи дани, имало за циљ да изазове нереде и панику у јавности.

 

Извор УНС, 13. јануар 2020.

 

РАИЧЕВИЋ И ЖИВКОВИЋ ПУШТЕНИ ДА СЕ БРАНЕ СА СЛОБОДЕ
Уредник портала ИН4С Гојко Раичевић и уредник портала Борба Дражен Живковић пуштени су да се брани са слободе након што су саслушани у Основном државном тужилаштву (ОДТ) у Подгорици. Раичевић Живковић синоћ су лишени слободе због сумње да су извршили кривично дјела изазивање панике и нереда.

Раичевићев и Живковићев правни заступник – адвокат Владан Бојић казао је да као и код Раичевића и овдје није ријеч о кривичном делу које му се ставља на терет. Бојић је рекао да је ово ружна посљедица за све и за власти у Црној Гори и за новинаре. Раичевић је након саслушања у ОДТ-у казао да је јасно да је његово хапшење “завјера између полиције тужилаштва, судства која је, како тврди, координисана од стране америчке амбасаде”.

“То сам рекао и на саслушања, а рећи ћу и вама. Ово је завјера између полиције, тужилаштва, судства која је координисана од стране америчке амбасаде. Није случајно да су синоћ ухапшени колега Дражен Живковић и ја. То је, ако се сјећате, најавила преко округлог стола и Џуди Куо, службеница амбасаде САД”, рекао је Раичевић.

Додао је да је “јасно свима да сам ја био следећи након хапшења Анђеле Ђикановић”. Раичевић је казaо и да не зна “ко је инспиратор акције полиција или тужилаштво”. “Сматрам да ће се то знати у наредних пар дана”.

Тврди да је ово посљедица питања која је послао Влади у вези са хапшењем Ђикановићеве и изгласавањем Закона о слободи вјероисповијести. Раичевић тврди и да је информације о експлозији провјерио из два извора. Бојић тврди да не постоји ниједан материјални доказ да је код некога изазвало панику то што је објављена вијест да је експлозија у Вили Горица.

Испред зграде у којој се одвија саслушање налази се више опозиционих посланика. Раичевић и уредник портала Борба Дражен Живковић ухапшени су синоћ због, како је саопштено из Управе полиције, постојања сумње да су извршили кривична дјела изазивање панике и нереда.

– Д.Ж. је као главни и одговорни уредник портала “Борба”, починио ово кривично дјело на начин што је, како се сумња, изазвао панику у јавности објављивањем лажних вијести у вези са догађајем у Вила Горица у Подгорици а без претходне провјере информације. Такође, Г.Р. је, сумња се, као главни и одговорни уредник портала “ИН4С”, извршио ово кривично дјело на исти начин, објављивањем исте лажне вијести на порталу “ИН4С”. Са наведеним је упознат државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици који се изјаснио да се у радњама ова два лица стичу елементи кривичног дјела изазивање панике и нереда те да се они лише слободе и уз кривичну пријаву приведу овом тужиоцу у законом прописаном року, саопштено је синоћ из Управе полиције.

Инспектори Центра безбједности Подгорица јуче су саслушавали Раичевића и Живковића због информације да је у Вили Горица одјекнула експлозија, која је из Управе полиције званично демантована.

“Нетачно је да је у Вили Горица одјекнула експлозија. Ријеч је о мањем електро квару који је убрзо саниран. Експлозије није било како преносе поједини медији са циљем ширења панике”, саопштено је из полиције.

 

Аутор Иван Чађеновић

 

Насловна фотографија: ИН4С

 

Извор Вијести/УНС, 13. јануар 2020.