Širom Srbije, RS i Crne Gore obeležena „Srpska Nova godina“

U Beogradu je Srpska nova godina tradicionalno dočekana ispred Hrama Svetog Save, gde je održan molitveni skup podrške narodu u Crnoj Gori

Građani Srbije dočekali su Novu godinu po julijanskom kalendaru na trgovima i u ugostiteljskim objektima. Kod Hrama Svetog Save u Beogradu služen je moleban za Srbe na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.

U Beogradu je Srpska nova godina tradicionalno dočekana ispred Hrama Svetog Save, gde je održan molitveni skup podrške narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima.

U Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2021, pravoslavna Nova godina slavila se na pedeset lokacija sa više od 200 umetnika iz deset zemalja. U Rumi je goste zabavljao Goran Bregović.

Požarevljani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu oslobođenja uz Simfonijski orkestar koji je, uz klasične melodije, svirao rok hitove i filmsku muziku.

Kragujevčani su Srpsku novu godinu dočekali uz “Neverne bebe”, zvuke roka i vatromet u ponoć.

Stanovnike Vrnjačke Banje i sve njene goste u novu godinu uveli su Stefan Živojinović i Dragana Mirković. Prethodno je na na trgu kod “Vrapca” posluženo 900 porcija čorbe ribe iz Morave i kuvana rakija.

Kruševljani su Srpsku novu godinu dočekali uz “Tropiko bend”.

Dolazak Nove godine po julijanskom kalendaru svečano je proslavljen u Čačku uz Miroslava Ilića.

Nišlije su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekale uz Alena Ademovića, a Prokupčani su se veselili uz pesme “Amadeus benda”.

Stanovnici Surdulice su tradicionalno jedanaestu godinu zaredom dočekali Srpsku novu godinu na trgu uz vatromet i kuvano vino. Surduličane i goste zabavljao je Saša Matić.

PROSLAVA NA KOSOVU I METOHIJI
Srpska nova godina uz vatromet i pesmu dočekana je i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji – u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Štrpcu.

Stanovnici Gračanice su novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali na Trgu oslobodilaca uz Slobodana Radanovića, kuvano vino i rakiju.

Dolazak nove godine po julijanskom kalendaru svečano je proslavljen u Kosovskoj Mitrovici uz vatromet i pesme Željka Vasića i Vanje Mijatović. Veselo je bilo i u Leposaviću, goste na trgu je zabavljao Milan Topalović.

Srpska nova godina dočekana je uz molitvu, vatromet i trubače i u mnogim gradovima u Republici Srpskoj. U Banjaluci u porti Hrama Hrista Spasitelja nastupali su ansambl “Veselin Masleša”, Gradski tamburaški orkestar i etno-grupa “Iskon”.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Izvor RTS, 14. januar 2020.