Путин сменио комплетну владу и предложио Михаила Мишустина за премијера

Путин је саопштио да намерава да уведе место заменика председавајућег Савета безбедности и понуди га Медведеву

Премијер Русије Дмитриј Медведев је након обраћања руског председника Владимира Путина саопштио да распушта Владу Русије.

„Поштовани председниче, поштоване колеге, сви сте били сведоци коју је поруку изнео Владимир Путин, који су наши приоритети и какве су фундаменталне измене у Уставу Руске Федерације. Те измене, када буду усвојене, одразиће се на баланс власти“, рекао је Медведев.

„Ми као Влада дужни смо да омогућимо председнику наше земље шансу да предузме све мере које су му на располагању да би се то спровело у дело. С тим у вези сам и донео одлуку о распуштању Владе“, додао је он.

Истовремено, руски председник је затражио од одлазећих министара да испуњавају своје обавезе све док се не формира нова Влада. Он је додао и да ће се ускоро састати са сваким чланом Владе који је од данас у оставци.

Осим тога, председник је саопштио да намерава да уведе место заменика председавајућег Савета безбедности и понуди га Медведеву. Према његовим речима, тренутни председник владе може да се бави темама одбране и безбедности.

Уједно је и захвалио свим члановима Владе за заједнички рад, иако није све баш, како је додао, урађено како је планирано.

 

Насловна фотографија: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Извор Спутњик, 15. јануар 2020.

ПУТИН ПРЕДЛОЖИО МИХАИЛА МИШУСТИНА
Председник Русије Владимир Путин предложио је Државној думи кандидата за премијера земље – Михаила Мишустина, председника Федералне пореске службе Русије, саопштила је прес-служба Кремља.

„Председник Владимир Путин одржао је радни састанак са Михаилом Мишустином и понудио му место премијера. Добивши сагласност, предложио је Мишустинову кандидатуру за место премијера на разматрање у Државној думи“, наводи се у саопштењу прес-службе.

Мишустин је био на челу Савезне пореске службе Русије од априла 2010. године.

Премијер Русије Дмитриј Медведев објавио је данас да цела Влада подноси оставку, након Путиновог обраћања Савезној скупштини, у којем је изнео низ фундаменталних измена Устава. Како је напоменуо Медведев — измене ће променити баланс власти у земљи.

Касније је Путин објавио да намерава да Медведеву повери функцију заменика председника Савета безбедности Русије.

Мишустинову кандидатуру Државна дума ће разматрати 16. јануара.

 

Извор Спутњик, 15. јануар 2020.