Putin smenio kompletnu vladu i predložio Mihaila Mišustina za premijera

Putin je saopštio da namerava da uvede mesto zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti i ponudi ga Medvedevu

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina saopštio da raspušta Vladu Rusije.

„Poštovani predsedniče, poštovane kolege, svi ste bili svedoci koju je poruku izneo Vladimir Putin, koji su naši prioriteti i kakve su fundamentalne izmene u Ustavu Ruske Federacije. Te izmene, kada budu usvojene, odraziće se na balans vlasti“, rekao je Medvedev.

„Mi kao Vlada dužni smo da omogućimo predsedniku naše zemlje šansu da preduzme sve mere koje su mu na raspolaganju da bi se to sprovelo u delo. S tim u vezi sam i doneo odluku o raspuštanju Vlade“, dodao je on.

Istovremeno, ruski predsednik je zatražio od odlazećih ministara da ispunjavaju svoje obaveze sve dok se ne formira nova Vlada. On je dodao i da će se uskoro sastati sa svakim članom Vlade koji je od danas u ostavci.

Osim toga, predsednik je saopštio da namerava da uvede mesto zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti i ponudi ga Medvedevu. Prema njegovim rečima, trenutni predsednik vlade može da se bavi temama odbrane i bezbednosti.

Ujedno je i zahvalio svim članovima Vlade za zajednički rad, iako nije sve baš, kako je dodao, urađeno kako je planirano.

 

Naslovna fotografija: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Izvor Sputnjik, 15. januar 2020.

PUTIN PREDLOŽIO MIHAILA MIŠUSTINA
Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je Državnoj dumi kandidata za premijera zemlje – Mihaila Mišustina, predsednika Federalne poreske službe Rusije, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Predsednik Vladimir Putin održao je radni sastanak sa Mihailom Mišustinom i ponudio mu mesto premijera. Dobivši saglasnost, predložio je Mišustinovu kandidaturu za mesto premijera na razmatranje u Državnoj dumi“, navodi se u saopštenju pres-službe.

Mišustin je bio na čelu Savezne poreske službe Rusije od aprila 2010. godine.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev objavio je danas da cela Vlada podnosi ostavku, nakon Putinovog obraćanja Saveznoj skupštini, u kojem je izneo niz fundamentalnih izmena Ustava. Kako je napomenuo Medvedev — izmene će promeniti balans vlasti u zemlji.

Kasnije je Putin objavio da namerava da Medvedevu poveri funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Mišustinovu kandidaturu Državna duma će razmatrati 16. januara.

 

Izvor Sputnjik, 15. januar 2020. 

Pratite nas na YouTube-u