Опасна изјава Инцка: До промене Дејтона мора доћи

„До промене Дејтонског устава ће доћи, мора доћи, јер имамо одлуку Сејдић-Финци“

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко изјавио је да до промене Дејтонског устава мора доћи, јер постоји пресуда Сејдић-Финци.

„Било је више покушаја да се Дејтон мења, четири-пет покушаја, али ниједан није био успешан. Последњи је био Бутмирски процес пре 10 година. До промене Дејтонског устава ће доћи, мора доћи, јер имамо одлуку Сејдић-Финци“, казао је Инцко за регионалну телевизију Н1.

Како је навео, то би значило да би у будућности сви грађани имали право да се кандидују за Дом народа и за Председништво БиХ.

„Али не само мањине, господин Сејдић и господин Финци, него и људи који су се родили у погрешној половини државе. Зашто се не могу кандидовати Срби из Сарајева или Бошњаци из Бањалуке? То треба исправити и то би била једна измена Дејтонског споразума“, навео је Инцко.

Дејтонским споразумом је службено окончан четворогодишњи рат, а БиХ устројена као држава три конститутивна народа и осталих, и два ентитета – Федерације БиХ и Републике Српске. Споразум се састоји од 11 анекса, међу којима је и Анекс 4 – Устав Босне и Херцеговине, а њиме су потврђени суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ као државе. Прописане су надлежности БиХ и ентитета, као и односи између институција БиХ, али и начин измене Устава БиХ.

 

Насловна фотографија: Midhat Poturoviç/Anadolu Ajansı

 

Извор Спутњик, 17. јануар 2020.