Uticajni vaseljenski arhiepiskop pisao Pompeu: Zaštitite pravoslavlje u CG

Američki arhiepiskop Elpidofor u pismu Majklu Pompeu navodi da se u Crnoj Gori krše ljudska i verska prava pravoslavnih hrišćana

Arhiepiskop američki Vaseljenske patrijaršije Elpidofor, napisao je pismo američkom državnom sekretaru Majklu Pompeu u kojem ga upozorava na najgrublje kršenje ljudskih i verskih prava pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, a povodom usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti.

“Kao predsednik Sabora kanonskih pravoslavnih episkopa u Sjedinjenim Američkim Državama, imam posebnu čast preporučiti Vašoj pažnji posebnu zabrinutost pravoslavnih hrišćana naše zemlje, za našu braću i sestre u Crnoj Gori, koji podnose narušavanje verskih sloboda nakon nedavnog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i statusu verskih zajednica od strane crnogorskog parlamenta”, navodi se u pismu.

Prema njegovim rečima, čini se da implementacija ovog zakona podrazumeva sredstvo za konfiskaciju crkvenih nekretnina izgrađenih pre 1918, a kojima nedostaje formalna dokumentacija o posedovanju.

“Naša braća i sestre u Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori su direktno pogođena ovim merama koje prete osamstogodišnjem kontinuiranom duhovnom prisustvu i kulturnom nasleđu. Duboko sam zabrinut zbog sve izraženijih tenzija u crnogorskom društvu, u vreme dok pravoslavni hrišćani nastavljaju sa svojim mirnim protestima u naporu da zaštite svoje svetinje”, napisao je američki arhiepiskop Elpidofor.

On u pismu poziva da se zaštite pravoslavni hrišćani u Crnoj Gori, a protiv bilo kojeg oblika kršenja njihovih ljudskih i verskih prava.

“Molim se za mir u Crnoj Gori, verske slobode za sve i otvoreni dijalog sa svim strankama o ovom zakonu”, zaključuje se u pismu Pompeu.

 

Naslovna fotografija: goarch.org

 

Izvor Mitropolija crnogorsko-primorska/RTS, 19. januar 2020.