Kurti ipak dobio mandat za sastav vlade

Kurti još nema većinu za sastav nove vlade, a Tači mu je poverio mandat, kao lideru pokreta koji je dobio najveću podršku na izborima

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, mandatar je za sastav nove prištinske vlade, saopštio je kosovski predsednik Hašim Tači. Iako najavljen današnji susret Tačija i Kurtija se nije dogodio, a objavu da je dekretarom mandat dodeljen lideru Samoopredeljenja, kosovski predsednik je objavio na svom fejsbuk profilu.

Kurti još nema većinu za sastav nove vlade, a Tači mu je poverio mandat, kao lideru pokreta koji je dobio najveću podršku na oktobarskim vanrednim parlamentarnim izborima. Tači je saopštio da je prihvatio Predlog Samoopredeljenja da Kurti bude mandatar za sastav nove prištinske vlade i o tome je, kaže, zvanično obavestio i parlament.

„Ovo je vrlo važan korak za stvaranje novih institucija i ustavni rok za formiranje Vlade Republike Kosovo počinje danas “, napisao je Tači na svom fejsbuk profilu.

U skladu s tim Kurti ima 15 dana rok da sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe, dogovori postizbornu koaliciju i zajedničko formiranje vlasti, četiri meseca od vanrednih parlamentarnih izbora.

Ukoliko Kurti ne obezbedi većinu za formiranje vlade, Tači će mandat poveriti nekoj drugoj stranci, a ako i taj pokušaj propadne, na kosovskoj teritoriji će biti raspisani novi vanredni parlamentarni izbori.

 

Naslovna fotografija: Visar Kryeziu/The Associated Press

 

Izvor Tanjug/B92, 20. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u