Пешчаников колумниста Саша Илић добио Нинову награду

Роман Пас и контрабас је прича о џезу, љубави, Југославији и актуелном тренутку. Симболички је смештена између две револуције

Роман Пас и контрабас Саше Илића проглашен је за Нинов роман године, саопштио је жири. Име 66. добитника Нинове награде за најбољи роман године саопштено је, по традицији, у подне на конференцији за новинаре која је ове године одржана у хотелу “Москва” у Београду.

Роман Пас и контрабас је прича о џезу, љубави, Југославији и актуелном тренутку. Симболички је смештена између две револуције. Прича почиње побуном пацијената у душевној болници у Ковину, а завршава се једном личном побуном у Ђенови.

У најужем избору поред победничког било je још четири романа: Мулат албино комарац Стева Грабовца, Грозота или… Слободана Тишме , Yugoslav Ане Вучковић и По шумама и горама Миленка Бодирогића.

Чланови овогодишњег жирија били су Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић. Дан уочи проглашења најбољег романа године, на бојкот Нинове награде позвало је 18 писаца који су потписали отворено писмо јавности, у којем од својих издавача траже да њихова дела више не пријављују за Нинову награду јер је, како тврде, изгубила смисао.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор РТС, 20. јануар 2020.