Селаковић и Вулин одговорили Ђукановићу

„Може Ђукановић да одлучи шта хоће али не може Србији да брани да чува светиње свог народа и брани јединствену СПЦ“, рекао је Вулин

Правник и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић оспорио је аргументацију председника Црне Горе Мила Ђукановића у прилог Закону о слободи вероисповести у Црној Гори и навео да је све што је Ђукановић изнeо – правно неосновано и да није валидно.

Реагујући на наводе Ђукановића, изнете у интервјуу Танјугу, да држава Црна Гора не отима имовину Српској православној цркви, јер је та имовина, како тврди, заправо власништво државе Црне Горе, узурпирано у периоду између 1986. и 2000. године, Никола Селаковић је навео да то није правна аргументација.

„Посматрати све у уским временским оквирима, као што чини Мило Ђукановић, а не освртати се на оно што су били важећи правни прописи у време када је одређена имовина постајала црквена, није нешто што може да буде валидна и валидна правна аргументација“, рекао је Селаковић за Танјуг. Додао је да је пре периода о којем говори Ђукановић владао комунистички режим, за који се, каже, зна како је поступао према цркви, а нарочито према Српској православној цркви.

Селаковић истиче да су се управо по том питању оглашавала нека од најрелевантнијих међународних правних тела, од Савета Европе, до Венецијанске комисије, и позивала на нужност и потребу вршења реституције црквене имовине, а пре свега имовине СПЦ.

„Важно је да се правно напомене да се не може узурпирати нешто што је ваше, што је постало ваше пре много векова, што је Црква као својину стекла донацијама, прилозима ктитора, владарским повељама и поклонима, и то у складу са важећим законима и позитивним правним прописима“, напомиње Селаковић и додаје да је посебно занимљив период који Ђукановић наводи у аргументацији.

„Период од 1986. до 2000. године се у највећем делу поклапа са периодом његове власти у Црној Гори, а управо та власт доноси, спроводи и контролише примену самих прописа“, закључује Селаковић.

 

Извор Спутњик, 19. јануар 2020.

 

РЕАКЦИЈА ВУЛИНА
„Чланство Црне Горе у НАТО је одлука власти Црне Горе и Србија се ни на који начин није и неће изјашњавати о тој чињеници. Одлуке Црне Горе су њене и Србију баш ни мало не занимају“, изјавио је министар одбране Александар Вулин одговарајући на интервју Мила Ђукановића агенцији Танјуг.

„Знам зашто Ђукановић напада политику деведесетих година. Може он да разбије сва огледала али увек ће у њима наћи слику политичара који је до 1999. учествовао у сваком делу политике коју он назива политиком деведесетих, наводећи да разуме заинтересованост председника Вучића за права грађана српске националности и положај СПЦ на просторима других држава, али упозоравајући да се та политика мора водити врло суптилно јер су још у свежем сећању 1990. година и тадашњи покушај да се уређују права грађана српске националности у другим државама у региону“.

Министар одбране Србије је додао: „Ђукановић има право да се прави да је рођен као Црногорац и евроатлантиста, а ми имамо право да се сетимо Мила Ђукановића Србина, искреног сарадника Слободана Милошевића и доследног настављача русофилске традиције владара Црне Горе.“

„Црногорска власт има права да одлучи шта хоће, али нема право да брани Србији да брине о Србима, макар онолико колико Албанија брине о својим сународницима у Црној Гори. Зашто се Ђукановић радује посети Тачија или Харадинаја, али посету председника Вучића мора да процењује и правда? Може Ђукановић да одлучи шта хоће али не може Србији да брани да чува светиње свог народа и брани јединствену Српску православну цркву. Срби у Црној Гори нису више сами“, поручио је министар Вулин.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Раде Прелић

 

Извор Факти, 19. јануар 2020.