Удружење „1 од 5 милиона“ најавило могућност изласка на изборе

Валентина Рековић је изјавила да ће тај покрет изаћи на изборе уколико СМС и Нова странка, као потписници Споразума са народом, изађу на исте

Покрет “1 од 5 милиона” саопштио је да ће, уколико за седам дана Странка модерне Србије (СМС) и Нова странка не прогласе бојкот, изаћи на предстојеће изборе. Валентина Рековић је изјавила да ће тај Покрет изаћи на наредне парламентарне изборе уколико СМС и Нова странка, као потписници Споразума са народом, изађу на исте.

Рековић је у обраћању медијима истакла да “1 од 5 милиона” није прекршио нити једно дате обећање и да ће бранити сваки потпис Споразума са народом како би повратили веру грађанима у дату реч. “До сада смо били толерантни, рекли смо да ћемо бранити сваки потпис и то ћемо и урадити. Онемогућићемо им улазак у скупштину”, рекла је Рековић.

Она је навела да је Покрет подсећао све потписнике Споразума са народом да поштују дату реч те поздравила одлуку Покрета слободних грађана о бојкоту избора, али истакла да су још неке странке које су потписале нису прогласиле бојкот.

“Странке које су већ прогласиле бојкот нису се надале да ћемо ми сазнати да се спремају за локалне изборе тако да и њих позивамо да у року од 7 дана обуставе све припреме за изборе иначе ће Покрет изаћи и на локалне изборе”, нагласила је Рековић.

Она је на питање новинара о томе да ли грађани треба да одлуче када је у питању бојкот СМС и Нове странке рекла да “народ није стадо за шишање које сваки политичар може мало по мало да штрцне”.

 

Извор Н1, 21. јануар 2020.

 

НЕОЧЕКИВАНИ ОБРТ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ СРБИЈЕ
На опозиционој политичкој сцени, јуче се догодио обрт који је мало ко очекивао – активисти покрета „1 од 5 милиона“, на ванредној конференцији за штампу, саопштили су да ће изаћи на наступајуће изборе, уколико у року од седам дана Странка модерне Србије и Нова странка „не одрже своју реч“ и не прогласе бојкот.

Лидер Нове странке Зоран Живковић није желео за Данас да коментарише ултиматум покрета „1 од 5 милиона“, али је то учинила копредседница Странке модерне Србије Татјана Мацура. Она за наш лист поручује да није први пут да се Савез за Србију крије иза, како каже, „омладине Савеза за Србију“, и да излази у јавност са претњама које нису позив за сарадњу, већ позив за покоравање.

– Пошто ми знамо шта је позадина читаве приче, љубазно ћемо им се захвалити на предлогу, али ћемо самостално до краја доносити своје одлуке, без притисака који долазе од омладине Савеза за Србију, преко Савеза за Србију – истиче Мацура.

Она тврди да су у СМС-у од самог формирања покрета „1 од 5 милиона“ знали да ће то бити искоришћено за изборе и то не само на републичком нивоу. Према Мацуриним речима, формирано је неколико локалних удружења, која ће вероватно формирати листе у облику група грађана и тако изаћи на наредне изборе.

– Ово је само један у низу изговора да Савез за Србију у ствари изађе на изборе, а да званично, кобајаги, не прекрши обећање које се зове „бићемо у активном бојкоту“. Већ неколико месеци се пише и говори о томе да су се омладинци Савеза за Србију окупили у удружење грађана које је формирано за потребе изласка на изборе – наглашава Мацура и додаје да је то урађено како би се сакрила намера Савеза за Србију да под неким другим именом изађе на изборе. Она указује да бојкот просто не даје резултате и позива се на истраживање УСАИД-а, које је показало да само три или четири процената грађана подржава бојкот.

– То је истраживање у које су увид имале апсолутно све политичке организације које су то желеле; Странка модерне Србије, све чланице Савеза за Србију, вероватно и омладина „1 од 5 милиона“. Сви политички актери су имали прилику да погледају то истраживање. Није необично да су можда сачекали моменат да се Покрет слободних грађана одлучи на бојкот, како им они не би представљали реалну конкуренцију и тиме их још додатно саботирали, с обзиром да су их у међувремену баш саботирали – наводи Мацура. Још један члан тројног председништва СМС-а Александар Стевановић, на Твитеру је прокоментарисао ултиматум покрета „1 од 5 милиона“.

– Ма изађите омладинци на изборе шта год да ми у СМС и Новој одлучимо. Ионако се спрема сила мимикријских бојкот листи на локалу, где су све ту је и још једна – поручио је Стевановић.

Павле Грбовић, члан Председништва Покрета слободних грађана, каже за Данас да му је јасна намера покрета „1 од 5 милиона“ да евентуални излазак на изборе искористе за притисак на оне који су потписали Споразум са народом, а нису се определили за бојкот, јер би добили какав такав медијски простор који би вероватно користили и за промоцију бојкота, као и могућност постављања контролора за изборни дан.

– Једино ми није јасно да ли су упознати са тиме колико потписа треба да прикупе и да уколико освоје мање од један посто не могу да рачунају на средства из буџета. Не бих волео да их непознавање формалне стране изборног процеса због једног наивног политичког маневра доведе у тешку материјалну ситуацију – каже Грбовић.

На јучерашњој ванредној конференцији за штампу на платоу испред Филозофског факултета, активисткиња покрета „1 од 5 милиона“ Валентина Рековић поручила је да ће тај покрет изаћи на предстојеће парламентарне изборе, уколико потписнице Споразума са народом Нова странка и Странка модерне Србије, како је казала, „не одрже своју реч“ и не прогласе бојкот у наредних седам дана. Она је истакла да ће тај покрет „блокирати улазак у парламенти“ те две странке, уколико не прогласе бојкот.

– Пошто они нису прогласили бојкот, имају намеру да учествују на изборима, ми ћемо блокирати њихов улазак у скупштину после ових избора, тако што ће покрет „1 од 5 милиона“ изаћи на изборе – казала је Рековић, упитана да појасни шта представља „блокада њиховог уласка у парламент“. Она је додала да је тај покрет „иницијатор споразума и иницијатор бојкота“ и подсетила је да су „рекли да ће бранити сваки тај потпис“, као и да је то „последњи стуб одбране сваког потписа“.

– То је наша одговорност и обавеза, зато што смо иницијатори споразума. Једино тако га можемо одбранити – оценила је Рековић. Она је, одговарајући на питање новинара да ли је ово „нека врста претње“, рекла да то није никаква претња, већ „одговорно понашање, да се поштује дата реч и споразум са народом“.

– Постоје потписници Споразума са народом који су прогласили бојкот, иако су мислили да до нас неће доћи информација да се спремају за излазак на локалне изборе. Покрет „1 од 5 милиона“ ће изаћи на локалне изборе уколико у року од седам дана они не обуставе све активности припрема изласка на локалне изборе – поручила је Рековић. Упитана да ли грађани треба да одлуче када је у питању бојкот СМС и Нове странке, она је рекла да „народ није стадо за шишање које сваки политичар може мало по мало да штрцне“.

ЗАТЕЧЕНИ – ОДЛУКА ЗАСАД ОСТАЈЕ
Савез за Србију није преиначио одлуку – залажемо се за бојкот избора на свим нивоима, рекло је јуче нашем листу незванично неколико извора из тог опозиционог блока. Саговорници Данаса тврде да на недавним састанцима СЗС-а није разматрана могућност учешћа на изборима, као и да су били „затечени“ и „непријатно изненађени“ најновијим јавним порукама представника „1 од 5 милиона“.

 

Аутор Милош Д. Миљковић

 

Насловна фотографија: Танјуг/Андрија Вукелић

 

Извор Данас, 22. јануар 2020.