Mokri snovi Nila Fergusona o razdvajanju Rusije i Kine

Kako ugledni britanski istoričar i harvardski profesor gleda na ideju geopolitičkog razdvajanja „slabe i izolovane Rusije“ od Kine

Sjetite se da smo nedavno pisali o specijalnoj misiji Henrija Kisindžera, kada je stari strateg i diplomata „neslužbeno“ putovao u Moskvu kako bi s Putinom raspravljao o mogućnosti zbližavanja Rusije i Zapada na štetu Kine, na šta je Lavrov reagovao diplomatskom bravurom i odao sadržaj pregovora na konferenciji za novinare, što inače nikada ne čini kada su ovakve teme u pitanju i istovremeno odgovorio Vašingtonu da to ne dolazi u obzir, ali je poručio Pekingu da im Moskva nikada neće raditi „iza leđa“. Nakon ove epizode se čini da multipolarni svijet u nastajanju ipak ima svoja pravila i da su ona korektnija od onih iz vremena Hladnog rata.

Tokom Hladnog rata su se ponekad formirali „bizarni parovi“ s odnosima koje je bilo teško predvidjeti. U novijoj su istoriji primjeri takvog dueta bili Josif Visarionovič Staljin i Mao Cedung. Staljin je obraćao malo pažnje na kineskog vođu, koji je 1949. posebno zbog susreta s kolegom stigao u Moskvu. „Sličan par su sada Vladimir Putin i Si Đinping“, za britanski Tajms piše Nil Ferguson (Niall Ferguson), stručnjak Instituta Huver na Univerzitetu Stenford, koji je uvjeren da se odnosi Moskve i Pekinga temelje na krhkim interesima i da su oni prolazni „incident“, čak i ako izgleda drugačije.

„Vraćajući se na posjetu iz 1949. godine, nakon toga je Mao ipak dobio podršku koja je Kini tada očajnički trebala, ali je zauzvrat je morala učestvovati u Korejskom ratu u interesu Staljina“, piše Ferguson. „Odnos je na kraju završio ‘razvodom’ kada su se putevi Sovjetskog Saveza i i Kine razišli. Do 1960. Mao i Nikita Hruščov otvoreno su kritikovali jedan drugog, a 1969. godine sovjetske i kineske snage sukobile su se u pograničnom ratu“, navodi se u članku britanskog lista.

Prema autoru, sada se niko od svjetskih lidera ne sastaje toliko često kao Si Đinping i Vladimir Putin, a Si je Putina čak jednom nazvao „najboljim prijateljem“. „Ali u poređenju s ’50-im, uloge u ovom paru su se promijenile. Sada je Kina div, a Rusija je njen mali zli partner. Pod Si Đinpingom je Kina iznenađujuće ostala vjerna nauci Marksa i Lenjina, dok se Rusija pod Putinom vratila carstvu. U isto vrijeme, ovaj novi par zbunjuje Ameriku i njene saveznike još više nego u vrijeme Staljina i Maoa. Ako je sredinom prošlog vijeka Zapadu bilo teško ne prepoznati prijetnju u sovjetskoj državi, današnja moć Kine se širi uglavnom na polju ekonomije i mnogo je teže oduprijeti joj se“, priznaje Nil Ferguson.

HLADNI RAT 2
Prema njegovom mišljenju, u „Hladnom ratu 2“ naših dana postoji niz karakteristika po kojima se značajno razlikuje od Hladnog rata prošlog vijeka. Prvo, „Amerika je sada tako usko povezana s Kinom na raznim poljima da iskusni posmatrači tvrde da je njihovo trenutno razdvajanje ogromna greška“. „Štaviše, poteškoće ovdje nisu povezane samo s trgovinom i ulaganjima. Postoji i kulturna pozadina. Prema statističkim podacima, gotovo 370 hiljada studenata iz Kine studira na američkim univerzitetima, dok je u okviru sporazuma o ‘kulturnoj razmjeni’ tokom 30 godina samo oko 50 hiljada sovjetskih građana posjetilo SAD“, izvještava Ferguson.

Druga velika razlika je što američki „tradicionalni saveznici“ više nisu tako spremni suprotstaviti se Pekingu kako bi branili interese Vašingtona. Na primjer, tokom skandala oko Huaveja samo je nekolicina zemalja poslušala pozive Sjedinjenih Država i odlučila, navodno iz solidarnosti, ne kupovati telekomunikacionu opremu koju proizvodi ova kompanija. „Ali ako je Australija pristala na učestvovanje u bojkotu, vlade Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja vješto manevrišu i odmiču se od konfrontacije. To je naposljetku tako i zato što nijedan zapadni konkurent Huaveja ne može pružiti slične proizvode i usluge po cijeni kakvu nudi Huavej“, kaže se u članku. „Stoga je ‘Hladni rat 2’ više bitka za tehnologiju nego za bilo što drugo”, kaže autor.

Čovek gleda u svoj telefon dok prolazi pored prodavnice Huaveja u Pekingu, 27. maj 2019. (Foto: Fred Dufour/AFP/Getty Images)
Čovek gleda u telefon dok prolazi pored prodavnice Huaveja u Pekingu, 27. maj 2019. (Foto: Fred Dufour/AFP/Getty Images)

Takođe priznaje da se malo toga promijenilo potpisivanjem „prve faze“ trgovinskog sporazuma između Amerike i Kine sredinom januara. Sada se Vašington obraća za pomoć vladama drugih zemalja kako bi pokušao spriječiti da Huavejeve napredne tehnologije uđu na tržište. SAD takođe prisiljavaju vodeće svjetske proizvođače poluprovodnika da ne prodaju nove čipove i druge elemente kineskim kompanijama. Pored ovog „tehnološkog fronta“ u novom Hladnom ratu postoje i druga područja sukoba. Na primjer, vodi se ozbiljna bitka za svjetske protoke kapitala. „Američka vlada želi smanjiti američka ulaganja u Kini. Međutim, kineska vlada energično podstiče zapadne banke i rukovodioce imovinom da posluju u Kini”, kaže Ferguson.

„Osim toga, na valutnom tržištu postoji intenzivna konkurencija. S jedne strane, Amerika želi održati postojeći međunarodni finansijski sistem u kojem je američki dolar dominantna valuta za trgovinu i rezerve, dok s druge strane kineski tehnološki divovi pružaju prikladne platforme za elektronsko plaćanje. Ove platforme nadmašuju sve što Amerika može ponuditi, dok se Narodna banka Kine u međuvremenu sprema lansirati digitalni juan”, zabrinut je analitičar Tajmsa.

UPROŠĆEN STAV
„No, premda novi Hladni rat ne jenjava, uloga Rusije u ovom trenutku ostaje prilično beznačajna”, uvjeren je Nil Ferguson. Međutim, stav Nila Fergusona je uprošćen i on sve posmatra s pozicije ko prednjači u sukobu između vodećih igrača u IT sektoru. Pritom zaboravlja osnovne potrebe ljudi i cijelih nacija, a to su hrana, pšenica u prvom redu, energenti i na kraju oružje, koliko god potonje zvučalo odbojno radikalnim pacifistima. U sva tri područja se vode ratovi u kojima Kina ima beznačajnu ulogu, dok se Rusija na dva od tri fronta pozicionirala kao vodeća svjetska supersila. Možda bi se moglo govoriti o sva tri, ali tržištem oružja još uvijek dominiraju SAD, iako ne uvijek zbog konkurentskih prednosti, već zbog uslova pod kojima NATO zemlje ne smeju kupovati rusko oružje. Ništa drugo. Tako nas Ferguson vodi kroz područje u kojem se Rusija nije etablirala kao svjetska supersila, a to je IT sektor.

„Rusija sada nije ozbiljan igrač na području hardvera ili softvera, a i njena finansijska uloga je prilično beznačajna. Nikome nisu potrebne rublje, jer su američke sankcije vrlo efikasno izolovale rusku ekonomiju. Pa šta onda Putin može ponuditi, osim ogromnog skladišta pretežno zastarjelog nuklearnog oružja i tradicionalnih vojnih snaga koje su se dovoljno, ali teško sjajno pokazale u Ukrajini i Siriji? Odgovor je neuporedivi talenat za hibridni i informacioni rat”, tvrdi Nil Ferguson, što je izjava zbog koje bi mu Univerzitet Stenford, da je ozbiljan, trebalo otkazati saradnju.

Da ponovimo. Rusija ne može ponuditi sisteme S-400, pa čak i S-300PMU2 koji su bolji od sistema Patriot? Tu je i čitav set drugih oružja, kao što su sistemi „Tor“, „Buk“, „Pancir“, „Bastion“ i druga, da ne govorimo o avionima dvostruko jeftinijim, a jednako dobrim kao što su američki avioni iste generacije. Tenkovi T-72 ili T-90 su idealni za sva bojišta i sve vojske u svijetu i potražnja za njima je ogromna.

I za kraj, tu su hipersonična oružja, ali ona nisu na prodaju, tako da reći da ruska vojna industrija raspolaže zastarjelim nuklearnim arsenalom i „tradicionalnim vojnim snagama“, što bi značilo tromim i glomaznim sistemom kakav je postojao prije 50 godina, može reći samo apsolutni ignorant ili „stručnjak“ koji je dobio domaći zadatak da ovakvu kolumnu napiše za nekada ugledni Tajms, koji ovako nešto prije nekoliko decenija ne da ne bi objavio, već bi ismijao autora tražeći od njega da se istim vremeplovom kojim se vratio nekoliko decenija natrag u istoriju,vrati u sadašnjost i ažurira informacije.

No, poslušajmo do kraja šta piše Nil Ferguson, jer je potrebno za razumijevanje šire slike o namjerama Vašingtona, ali i Londona. „Konkretno, sada Peking koristi pomoć Moskve da organizuje veliku dezinformacionu kampanju na društvenim mrežama protiv Tajvana, gdje su tokom proteklih godina uspjeli izgraditi dinamičnu tržišnu ekonomiju i živu liberalnu demokratiju, što je bilo moguće bez strahota i tiranije Mao Cedunga“, naglašava autor i ovdje imamo jednu veliku protivrječnost.

Predsednik Kine Si Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin se rukuju tokom sastanka u Moskvi, 05. jun 2019. (Foto: Xinhua/Li Xueren)
Predsednik Kine Si Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin se rukuju tokom sastanka u Moskvi, 05. jun 2019. (Foto: Xinhua/Li Xueren)

Ako je Rusija IT patuljak, a Kina tehnološki div koji pokorava cijeli svijet, zašto Pekingu treba pomoć Moskve koja nema ni sredstva, jer je na koljenima zbog sankcija, ni tehnološke resurse za sprovođenje „velike dezinformacione kampanje protiv Tajvana“, iako je ovo prvi put da se spominje nešto slično, jer Tajvan nikoga ne interesuje, iz prostog razloga što se zbog straha od sukoba s Kinom niko ne usuđuje priznati nezavisnost odmetnute kineske teritorije. O tome kakvo je stanje s demokratijom i ekonomijom  na Tajvanu nećete čuti ništa ni u specijalizovanim izdanjima kao što su Blumberg, Fajnenšel tajms i drugi, čak ni u izvještajima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, osim u onim internim, jer  ni oni ne žele govoriti o Tajvanu kao nezavisnoj državi.

No, za Fergusona se Tajvan „sve ovo vrijeme neprestano suočava s prijetnjama Pekinga, koji odbija priznati njegovu de fakto nezavisnost i nastoji ga potčiniti Komunističkoj partiji, koristeći politiku prijetnji i dezinformacija“.  Prva vijest o ovoj „novoj strategiji“ Pekinga, koji je uvijek tvrdio da će Tajvan prije ili kasnije samovoljno, nezavisno u kom obliku, postati dio Kine, a vrijeme potrebno da se to postigne uopšte nije tema vrijedna rasprave. Za deset, pedeset ili sto godina, sasvim svejedno, Peking vjeruje da će to biti tako i politika prema Tajvanu se vodi u tom smjeru.

NAJVEĆA NOĆNA MORA
Ipak, Nil Ferguson na kraju otkriva svoje strahove, a najveća noćna mora je upravo zbližavanje Rusije i Kine, koje je više nego očito i potrebno je stvoriti raskol u odnosima dva de fakto saveznika, koji se nadopunjuju u brojnim područjima. Rusija Kini jamči energente i vojnu tehnologiju, a Kina Rusiji podršku u razvoju i pružanju otpora zapadnim sankcijama, što čini sa svojim ogromnim tržištem od 1,5 milijardi ljudi, ali ne samo to. Prema autoru će se u novom Hladnom ratu formirati i novi „bizarni parovi“, stoga bi američki predsjednik Donald Tramp i njegovi nasljednici „morali ponovo učiti lekcije diplomatije s kraja 20. vijeka“. „Amerikanci trebaju imati na umu da, iako saveznici igraju važnu ulogu u sukobu, neprijateljski saveznici takođe mogu biti korisni“, objašnjava Ferguson i sugeriše kako je Kina glavni konkurent i neprijatelj Zapada, a Rusiju, obzirom da je „slaba i zaostala“, treba privući u zapadni tabor.

„Na primjer, sledeće godine će se obilježiti 50. godišnjica tajnog putovanja Henrija Kisindžera u Peking, čime je započeo novi odnos Amerike i Kine. Ovo je bio ključni dio Hladnog rata, kada je nastao raskol u odnosima između Kine i Sovjetskog Saveza, a Vašington i Peking su se ujedinili protiv Moskve. Vašington bi se trebao sjećati ove istorijske lekcije“, naglašava Ferguson. „Glavni cilj američke strategije tokom nove decenije bi trebao biti ponavljanje ovog manevra razdvajanjem Putina i Si Đinpinga i guranje Rusije u zapadnu konfiguraciju, koja jedina može spasiti Rusiju od apsorpcije koja će se dogoditi s razvojem Kine“, siguran je autor, igrajući na poznati mit o „kineskoj ekspanzionističkoj politici na ruskom Dalekom istoku, koja će na kraju završiti vladavinom Kine u Moskvi“.

„Donald i Vlad – niti jedna veza Trampu nije nanijela više problema od ove. No, hoće li ikada donijeti stratešku dobit? „Možda je to ključno pitanje novog Hladnog rata“, zaključuje Nil Ferguson, sugerišući da je ključ uspjeha Vašingtona u pragmatičnoj i vješto dizajniranoj politici koja će Rusiju uvući u zapadnu orbitu i posvađati Moskvu s Kinom kao što su se posvađali Sovjeti i Kinezi u „zlatno doba ping-pong diplomatije Henrija Kisindžera“.

Zamišljeni Nil Ferguson (Foto: EPA/Laurent Gillieron)
Nil Ferguson (Foto: EPA/Laurent Gillieron)

Lijepi snovi Nila Fergusona, ali je li iko britanskom „stručnjaku“ rekao kako se završila možda posljednja životna misija Henrija Kisindžera i nedavna posjeta Moskvi? Vjerovatno nije, a ako jeste, onda se u uredništvu nekada uglednog britanskog Tajmsa bore s ozbiljnim problemima.

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 

Izvor logicno.com