Вучић: Ни Србији ни Црној Гори не треба сукоб

Како је рекао, договор је, без обзира што се са Ђукановићем није сложио ни око чега што се тиче српског питања у Црној Гори – да наставе да разговарају

Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом разговора са председником Црне Горе, да око кључних питања није могао да се усагласи са својим саговорником, али да су обојица разумели да ни једној, ни другој држави није потребан сукоб.

„Радим све што могу, личним ауторитетом, који није тако мали како би многи желели, да побољшам позицију српског народа у Црној Гори”, рекао је Вучић новинарима у Јерусалиму.

Разуме се, истиче, да је разговор био тежак.

„Када двојица људи око кључних питања не могу да се усагласе, тешко је, али смо истовремено као озбиљни и одговорни људи разумели да Србији не треба сукоб са Црном Гором, нити Црној Гори са Србијом”, рекао је Вучић.

Александар Вучић изјавио је данас да му митрополит Амфилохије није никакав „трн у оку”, а да такве оцене дају они људи који немају никакву политику, већ годинама само понављају оптужбу да ће он издати Косово или, у последње време, да се договарао са председником Црне Горе, о било чему, што су како каже, бесмислице.

Вучић је тако одговорио на констатацију новинара у Јерусалиму да Млађан Ђорђевић каже да је „акција која се води против митрополита Амфилохија заједнички подухват њега и Мила Ђукановића, јер је митрополит Вучићу трн у оку”.

„Митрополит Амфилохије ми није никакав трн у оку, али он је његов кум и то је та политика Двери и Драгана Ђиласа, који су потпуно шизофрени и не знају ни шта да траже, ни шта да раде”, рекао је Вучић.

Он је додао да никада није на увредљив начин одговорио на тешке речи и увреде.

„Сва се политика свела на то – издаћеш Косово. И то слушам, већ осам година, а на КиМ добијам око 90 одсто гласова, јер ти људи добро разумеју ко брине о њима и ко заступа њихове ставове”, рекао је Вучић.

То му је, истиче, и највећа награда.

„А, на политичке бесмислице, попут тога да сам се договорио са Ђукановићем. То је толико глупо и бесмислено, да немам речи”, рекао је Вучић.

Он је приметио да то кажу и раде људи који су немоћни и немају политику и који, када им избаците „карте лажи и неистина” из руку, остају без ичега и немају шта да кажу.

„Онда их ваљда изненаде догађаји. Кад их питате која им је политика о КиМ, не знају, О Црној Гори, не знају. Један дан би слали тенкове, другог дана би нас оптуживали што шаљемо тенкове. Да шаљем тенкове нећу, али да разговарам хоћу и морам”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Како је рекао, договор је, без обзира што се са Ђукановићем није сложио ни око чега што се тиче српског питања у Црној Гори – да наставе да разговарају. Вучић је додао да је поносан што је земљу извукао из банкротства, што расту плате и пензије, граде се путеви, пруге, али и што је успео да са народом сачува мир и стабилност.

„И да наша деца не гину, не иду у сукобе и да не изгубимо ниједну територију и да нам нико не проглашава независност, нити се отцепљује од нас као што је био случај у време Ђорђевића, Ђиласа, Јеремића, Тадића и осталих”, рекао је Вучић. Људи, каже, на крају виде резултат, јер људе више занима колико је неко марљив, колико ради и колико се бори за земљу.

НЕОПХОДНО УКИНУТИ ТАКСЕ ЗА ЕКОНОМСКИ НАПРЕДАК
Председник Србије Александар Вучић сматра значајном енергију и ентузијазам представника Вашингтона у циљу да се убрза наставак дијалога, али истиче да то не иде тако лако и да најпре морају бити укинуте таксе.

Вучић је, у Јерусалиму, на питање да ли специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел може убрзати разговоре Београда И Приштине, рекао да то не иде лако. Казао је да цени огромну енергију Гренела и подсетио да је имао добре разговоре у Давосу и са саветником председника САД за безбедност Робертом О’ Брајаном.

МИШЕЛ ОРГАНИЗУЈЕ СКУП БАЛКАНСКИХ ЛИДЕРА У ФЕБРУАРУ
Председник Александар Вучић изјавио је данас да је на свечаној вечери коју је у Јерусалиму организовао председник Израела разговарао са бројним европским званичницима, између осталог и са председником Европског савета Шарлом Мишелом, који је за фебруар најавио скуп лидера Западног Балкана.

„Очекујем да Мишел ускоро организује некакав скуп у фебруару, на којем ће се окупити сви лидери на Западном Балкану и да наставимо да разговарамо”, рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Каже да је са њим разговарао о позицији Србије и Црне Горе, које су земље предводници у европским интеграцијама на Западном Балкану. Вучић је рекао да је током вечере у част одржавања Петог светског форума о Холокаусту „Сећање на Холокауст – борба против антисемитизма”, разговарао са председником и премијером Израела, председницима Кипра и Грчке, премијером Чешке.

Како је рекао, вечерас ће имати билатерални састанак са председником Израела Рувеном Ривлином, а разговарао је и са премијером Бенјамином Нетанјахуом, који је посебно захвалио због истицања заставе са Давидовом звездом на згради Председништва Србије.

Вучић каже да је разговарао и са лидерима земаља у региону, бугарским председником Руменом Радевом, Колиндом Грабар Китаревић, Словеније Борутом Пахором, као и са председником Португалије, преноси Танјуг. Како каже, најдуже је разговарао са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Зоран Жестић

 

Извор Политика, 23. јануар 2020.