Гренел: Ако Београд и Приштина не постигну договор, Америка ће се повући

„Ми морамо да учинимо све да се превазиђе оно што сви виде као конфликт. Уколико обе стране не буду селе и постигле договор, ми ћемо се повући“

Специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, након посете Приштини, у Београд је донео исту поруку. Гренел је у српској престоници на заједничкој конференцији после састанка са председником Србије Александром Вучићем поновио поруку изречену у четвртак у Приштини: “Приштина мора да укине таксе, а Београд да заустави кампању повлачења признања КиМ”.

На питање новинара да ли је то фер, Гренел је рекао: “Када причамо о томе да ли је нешто фер или није није на мени да то причам, на мени је да приближим две стране а на странама је да одлуче. Стране ће ми рећи шта мисле и шта желе. Покушавам да се усмерим на бољу будућност људи на Косову и у Србији. Ми морамо да учинимо све да се превазиђе оно што сви виде као конфликт. Уколико обе стране не буду селе и постигле договор, ми ћемо се повући”.

Гренел је истакао да је и јуче у Приштини на састанцима са свим лидерима и пословном заједницом пренео да таксе од 100 одсто на српску робу морају да буду укинуте и да су неприхватљиве. “Исти захтев преносим и овде, а то је оно што се тиче кампање за повлачење признања, која мора да се заустави”, рекао је Гренел.

Он је навео да “морамо да се крећемо у правцу привреде”, отварања нових радних места, а то значи и укидање таксе, које ће довести до већег богатства и нормалније ситуације кад је у питању трговина. Гренел је рекао да се и у Приштини сусрео с привредницима на Косову који су, каже, сагласни да таксе морају да се укину. “Сви смо се на то усмерили и уверен сам да идемо у том правцу”, рекао је Гренел.

 

Извор Танјуг/Б92, 24. јануар 2020.

 

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА ГРЕНЕЛОМ
Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка са специјалним изаслаником председника САД за Косово Ричардом Гренелом да у односима Београда и Приштине нема лаких разговора, али да је захвалан што је Гренел разумео које су потребе Србије. Гренел је поручио да Приштина мора да укине таксе, а Београд да заустави кампању за повлачење признања Косова.

Александар Вучић је захвалио Гренелу на времену које је издвојио за Србију, као и на уложеном труду и ентузијазму. Председник је навео да је са Гренелом имао веома добре разговоре који су се тицали пре свега унапређења стандарда људи који живе на овим просторима и боље економске повезаности у региону.

Истакао је да у односима Београда и Приштине нема лаких тема и да, која год тема се покрене, увек се долази до политике. “Али сам захвалан Гренелу што је на рационалан начин, уз врло снажну агенду и велику жељу, разумео које су потребе Србије и шта је то што наши грађани желе”, рекао је Вучић.

Истакао је да је Гренелу изнео све проблеме од увођења такси на робу из централне Србије прецизирајући да је само у једној години изгубљено 435 милиона евра, што значи 1.039.000 на дневном нивоу. Додао је да су српске компаније у потпуности изопштене са косовског тржишта, пре свега у прехрамбеној индустрији, али и другде. “Такође, ми смо због тога платили цену укупне унутрашње трговине унутар Цефте, што је нанело штету и људима у Приштини и нама”, рекао је Вучић.

РАЗГОВОРИ О ПИТАЊИМА КОЈА НЕ ИДУ НА ШТЕТУ НИКОМЕ
Вучић је истакао да је захвалан Гренелу јер је добро разумео колико је важно да се у савременом свету договара и превазилазе баријере. Подсетио је и како се амерички председник Доналд Трамп борио за договор са Кином, иако су ти односи, како је рекао, неупоредиви. Истакао је разговоре о инфраструктурном повезивању са Приштином, напомињући да је српска страна спремна за изградњу ауто-пута.

Такође, говорили су и о успостављању железничке линије између Београда и Приштине. “Ја сам рекао да је зато од изузетног значаја да се укину таксе, јер је бесмислено да имате железнички саобраћај без робе”, рекао је Вучић.

Када је реч о Гренеловим порукама које су се чуле и из Приштине, а тичу се кампање за повлачење признања Косова, Вучић је истакао да је Београд нудио Приштини договор да се направи пауза у захтевима за чланство у међународним организацијама и за признање, као и у кампањи за повлачење признања. Међутим, истиче да Приштина својевремено то није прихватила.

Истакао је да не прихвата знак једнакости између повлачења признања и приштинских такси. Било је речи и о другим темама у вези са односима са Приштином, а председник је истакао да ће се Гренел већ у понедељак састати са експертима за железницу и путеве и да ће се наставити блиска сарадња по питањима која не иду на штету никоме.

ЧЕТИРИ КОРАКА ДО АВИО-ЛИНИЈЕ
Говорећи о успостављању авио-линије између Београда и Приштине, Вучић је рекао да је ту потребно предузети неколико корака. Први је успостављање контакта између Директората за цивилно ваздухопловство, други је прављење споразума, трећи лекс специјалис и четврти – споразум са Луфтханзом.

Додао је да ће се на сличан начин, само са другачијим актерима, поступати у случају железничког саобраћаја, што је истакао као веома важно за српски народ. Вучић је рекао да ни пред Гренелом не крије да је значајно да се све то уради због Срба и подсетио да само у Грачаници живи око 20.000 Срба, тако да не треба наглашавати колико би њима то значило. Желимо развијенију инфраструктуру и снажније трговинске односе”, рекао је председник.

“ОНИ ЖЕЛЕ ШТО ВИШЕ ПРИЗНАЊА, МИ НЕ ЖЕЛИМО”
Поручио је да не прихвата повлачење једнакости између нелегалног увођења такси на српску робу и кампање повлачења признања независности Kосова. “Имамо државни став по питању независности Kосова, који се разликује од става Сједињених Америчких Држава и Приштине. Они желе што више признања, ми не желимо и наш посао је да радимо на томе”, рекао је Вучић.

“За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, како се то у нашем народу каже, него мора танте за танте”, додао је председник. Председник Србије је нагласио да, уколико би се изједначиле таксе и повлачења признања, испало би да је Србија крива за таксе, а, како је рекао, нисмо ни за шта криви.

“Не заборавите да Србија није уводила таксе Приштини ни 2008. године и 2009. године, када су прогласили независност, а они су нама увели зато што се то свидело једном човеку да повећа свој рејтинг”, констатовао је Вучић. Он је оценио да је Ричард Гренел, како је рекао, био фер, јер говори исто и у Београду и у Приштини, док други изасланици, навео је, “једно говоре тамо, а друго овде”.

ГРЕНЕЛ: ТУ САМ ЗБОГ ПОВЕЗИВАЊА, НЕМАМ ВЕЛИКУ АГЕНДУ
Ричард Гренел је поручио да је лепо вратити се у Београд и пренео је поздраве америчког председника. Истакао је да је Трамп поносан на америчку привреду и да је узбуђен због разних тема у америчкој економији, а највише је поносан када је реч о дерегулационој кампањи. Навео је да је потребно да Влада не смета већ да пружа подршку привреди. “Влада не ствара богатство, то ради приватни сектор. Ми смо ту да помогнемо са фокусом на економију, а политику остављамо вама”, рекао је Гренел.

Истакао је да је дошао због повезивања и да нема велику агенду. “Желим да вас подржим и помогнем да ваше привреде расту”, додао је. Истакао је да је споразум о железници постигнут у принципу и да је разговарао и са представницима у Приштини о томе. “Хајде да седнемо и покушамо да направимо споразум о железници”, рекао је Гренел и захвалио за прве кораке у вези са авио-линијом.

Поручио је да је свима у Приштини ставио јасно до знања да таксе морају да се укину и да је то неприхватљиво. “Исти захтев је и овде, он се тиче кампање за повлачење признања, то мора да се заустави”, навео је Гренел.

Додаје да је потребно деловати у правцу привреде и нових радних места, а да ће укидање такси довести до већег богатства и нормалније ситуације. Каже и да је узбуђен због састанка са пословном заједницом и да су привредници и у Београду и у Приштини сагласни да се таксе морају укинути.

На новинарско питање да ли је фер да се од Београда тражи обустављање кампање за повлачење признања у замену за укидање такси, Гренел је рекао да није на њему да то одлучи и да он само покушава да се усмери на бољу будућност људи. “Да пренесем нешто од ове енергије коју ми имамо у САД. Да политичка питања ставимо у страну и да се усредсредимо на привреду”, навео је Гренел.

ОТВОРЕН ПОЗИВ ТРАМПУ
Вучић је захвалио америчком председнику Доналду Трампу на великој пажњи коју је посветио Србији и навео да је то веома важно.

“Желим јавно да кажем да Трамп има отворен позив да посети Србију. Нигде у Европи га неће дочекати такво гостопримство као овде и то је ствар коју као озбиљан човек гарантујем”, навео је председник.

ПОЗДРАВИ АНИ БРНАБИЋ
Гренел је упутио и поздраве премијерки Србије Ани Брнабић наводећи да зна да је синоћ имала сусрет са Иванком Трамп.

“Имали су сјајну дискусију о многим проблемима и ценим њену подршку”, навео је Гренел.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор РТС, 24. јануар 2020.